Home » D:News » Cele mai căutate cărţi din România în 2018

Cele mai căutate cărţi din România în 2018

Cele mai căutate cărţi din România în 2018
Publicat: 31.12.2018
2018 a fost un an marcat de o creştere a pieţei de carte, cele mai căutate volume la editurile româneşti în 2018 oferind un peisaj amplu.

Potrivit cifrelor remise Mediafax de companiile editoriale, în topul vânzărilor înregistrate de colecţia Humanitas Fiction, pe locul 1 este volumul lui Paulo Coelho „Hippie, cu 22.100 de exemplare. Tradus din portugheză de Simina Popa, volumul este cea de-a douăzecea carte scrisă de Paulo Coelho şi este un roman despre găsirea propriului drum, căutarea spirituală şi curajul de a lua decizii.

Pe locul doi se află volumul semnat de Guzel Iahina „Zuleiha deschide ochii”, din care s-au vândut 11.900 de exemplare. Pe locul al treilea s-a plasat „Dincolo de iarnă”, de Isabel Allende, cu 11.300 de exemplare.

Printre cele mai vândute cărţi Humanitas ajunse în librării în perioada 1 noiembrie 2017 – 15 decembrie 2018 se numără cartea Simonei Tivadar „Medicină, nutriţie si bună dispoziţie”, cu 20.200 de exemplare, albumul semnat de Mihaela Noroc „Atlasul frumuseţii. Femeile lumii în 500 de portrete”, cu 13.100 de exemplare, dar şi volumul lui Radu Paraschivescu „Două mături stau de vorbă. Scene româneşti”, cu 9.500 de exemplare.

În plus, volumul lui Radu Paraschivescu „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani şi trei premieri”, lansat pe 1 noiembrie, a atins deja vânzări de 8.200 de exemplare.

La editura Arthur, primele trei titluri cu vânzări de peste 10.000 de exemplare în 2018 sunt semnate de J.K. Rowling („Harry Potter şi Prinţul Semisânge”, al şaselea volum al seriei „Harry Potter”, tradus din limba engleză de Alex Moldovan), R. J. Palacio („Minunea”, traducere din limba engleză de Iulia Arsintescu, în colecţia „Smart Blue”), Roald Dahl („Matilda”, cu ilustraţii de Quentin Blake, traducere din limba engleză de Christina Anghelina, serie de autor Roald Dahl), volume editate în 2018, 2013, respectiv 2014.

Ofensiva autorilor români

Pentru editura Nemira, în 2018, primele trei volume bestseller sunt semnate de Matt Haig – „Cum să opreşti timpul” (roman, în afara colecţiilor), Rosie Walsh – „Bărbatul care n-a mai sunat” (roman, colecţia Damen Tango) şi de Stephen King – „Frumoasele adormite” (roman, din imprintul Armada).

Editura nu a oferit cifre exacte. A precizat, însă, că volumele cu cele mai mari vânzări anul acesta au fost „Ghidul micului astronom prin univers”, de Adrian Şonka, „Matei o iubeşte pe mami”, de Brigitte Weninger şi Eve Thartlet, precum şi „Decebal şi un solomonar misterios” (din seria „Istoria României povestită copiilor”), de Simona Antonescu.

Lista primelor trei titluri cel mai bine vândute în 2018 la Editura Litera se deschide cu „Eu, şi totuşi alta”, de Jojo Moyes. Un fenomen literar britanic, Jojo Moyes continuă să fie de mulţi ani un autor de bestselleruri pentru cititoarele din România. Opt titluri au fost publicate la Editura Litera până în prezent, iar, în 2018, primul loc în top îl ocupă „Eu, şi totuşi alta”, cartea a treia din celebra serie „Înainte să te cunosc”.

„Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler, este pe locul al doilea al încasărilor pentru editură în acest an. Cea mai vândută carte de ficţiune scrisă de un autor român este un thriller istoric, reeditat în colecţia Buzz Books într-o ediţie specială.

„Povestea mea”, de Michelle Obama, declarată cartea anului 2018 din punct de vedere al vânzărilor la scurt timp de la data lansării globale, a fost cea de-a treia preferinţă a cititorilor editurii. În memoriile sale, o operă de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experienţelor care au format-o.

Cine au fost preferaţii cititorilor

Reprezentanţii Polirom au anunţat că volumele cel mai bine vândute în 2018 îi aparţin lui Yuval Noah Harari. „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” a fost vândut în peste 50.000 de exemplare, în timp ce „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului” a înregistrat vânzări de peste 30.000 de copii.

Volumul semnat de J. D. Salinger „De veghe în lanul de secară” a înregistrat în 2018 peste 10.000 de exemplare vândute. Totodată, turcoaica Elif Shafak a depăşit 7.000 de copii cu romanul său „Cele trei fiice ale Evei”. 6.000 de exemplare a atins şi volumul romancierei iraniene Parinoush Saniee „Cel care mă aşteaptă”.

Tot literatura străină a fost cea mai căutată şi pentru editura RAO, dar între titlurile vândute cel mai bine s-a strecurat şi o carte dedicată Centenarului Unirii. După „Origini”, de Dan Brown şi „Informatorul” lui John Grisham, s-a clasat „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, de Bogdan Bucur.

În anul 2018, după o lungă perioadă de stagnare, piaţa de carte din România a înregistrat o uşoară creştere. În topul vânzărilor Curtea Veche Publishing pe acest an se regăsesc titluri de non-ficţiune din zona de dezvoltare personală şi profesională.

„După 20 de ani de întâlnire permanentă cu cititorii noştri, titlurile cele mai apreciate de aceştia rămân cele de non-ficţiune; oamenii au nevoie de poveştile de succes şi recomandările specialiştilor în psihologie. Sper ca anul viitor cele mai căutate cărţi să fie cele pentru copii – ei prin lectura, prin cuvinte, îşi întemeiază lumea, iar cuvintele frumoase sunt în cărţile de poveşti”, a declarat Iren Arsene Mate, director general Curtea Veche Publishing, pentru MEDIAFAX.

„Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman este primul în topul rezervat autorilor străini, iar, pe locul al doilea, „Puterea prezentului”, un volum de Eckhart Tolle. Podiumul este completat de „Tată bogat, tată sărac”, de Robert T. Kiyosaki.

„Spovedania unui preot ateu”, de Ion Aion, o meditaţie provocatoare pe tema condiţiei umane, dar şi o căutare a divinului, este volumul românesc vândut cel mai bine în 2018, spune Editura Curtea Veche.

Topul cărţilor semnate de autori români ai editurii este completat de „Jamila Cuisine Vol. II Cele mai iubite reţete”, de Geanina Staicu-Avram, şi de „Fericirea e un ac de siguranţă”, de Răzvan Exarhu.

Fantasy şi puterea celor trei

Romanele din seria fantasy „Pisicile războinice”, semnată de Erin Hunter, s-au situat şi anul acesta pe primul loc în preferinţele publicului. Cele mai vândute titluri din portofoliul Grupulului Editorial ALL fac parte din domenii variate, de la literatură la dezvoltare personală şi medicină. Inspirată de operele lui J. R. R. Tolkien, J. K. Rowling şi William Shakespeare, seria „Pisicile războinice” cuprinde aventuri ale unor clanuri de pisici sălbatice. Editura ALL a publicat primele două serii (12 volume) şi prima carte din cea de-a treia serie, „Puterea celor Trei – Viziunea”.

„Perfecţi”, de Cecelia Ahern, continuarea romanului „Defecţi” (rămas pe locul al cincilea în topul vânzărilor ALL în 2018), înfăţişează o societate distopică în care perfecţiunea este obligatorie. Tinerii între 14 şi 30 de ani sunt cititorii pasionaţi de poveştile Ceceliei Ahern şi de aventurile lui Celestine North, eroina declarată „cea mai defectă persoană din ţară”. Pe locul al treilea este „Gena”, de Siddhartha Mukherjee, povestea uneia dintre cele mai puternice şi mai primejdioase idei din lumea ştiinţei.

Printre cărţile care s-au vândut cel mai bine în 2018 la ALL se numără „Un apartament la Paris” şi „Fata din Brooklyn”, de Guillaume Musso, dar şi „Pixi. Marea carte cu poveşti de noapte bună”, cu 61 de povestioare Pixi, însoţite de ilustraţii pentru copii de peste 3 ani.

La ALL, în lista celor mai vândute titluri au mai intrat „Medicină internă pentru cadre medii”, o lucrare coordonată de medicul Corneliu Borundel, „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, de Stephen R. Covey, şi „Grant. Atlas de anatomie”, bestseller la 70 de ani de la iniţierea seriei actualizate în permanenţă şi ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit șarlatan”
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în timp ce eu am fost numit ...
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini ...
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Prietenia neașteptată dintre o coțofană și un câine a stârnit o amplă dezbatere în Australia
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Maratonistul Marius Kimutai a primit interdicție de trei ani pentru dopaj
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Al patrulea eveniment global de albire a coralilor din ultimii 30 de ani
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Coliziunile dintre stele lasă în urmă supraviețuitori ciudați, au descoperit astronomii
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Creaturi nemaivăzute, descoperite în apele din jurul Insulei Paștelui
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?
Care sunt trăsăturile de personalitate ce cresc riscul de depresie?
Care sunt trăsăturile de personalitate ce cresc riscul de depresie?