Home » D:News » Huawei opera în Iran şi Siria prin companii off-shore, conform unor noi rapoarte

Huawei opera în Iran şi Siria prin companii off-shore, conform unor noi rapoarte

Huawei opera în Iran şi Siria prin companii off-shore, conform unor noi rapoarte
Publicat: 13.01.2019
O investigaţie Reuters a scos la iveală noi detalii ale legăturilor companiei Huawei cu ţări precum Iran şi Siria. Acestea pun la îndoială declaraţiile CEO-ului Meng Wanzhou, care a negat cu desăvârşire încălcarea embargoului faţă de aceste ţări la momentul arestării sale în Canada la sfârşitul anului trecut. Se pare că Huawei a operat în aceste ţări atât direct, cât şi prin mai multe companii off-shore.

Chiar dacă Huawei neagă legăturile pe care compania le are cu Skycom, o firmă înfiinţată în Hong Kong, care a avut contracte cu Iran, urma documentelor aduce cele două companii împreună. Din ce reiese în urma investigaţiei, Huawei a „vândut” acţiunile sale în Skycom către o compania off-shore Canicula Holdings, înfiinţată în Mauritius în anul 2007. Proprietarii acesteia par să fie tot Huawei, deoarece angajaţi ai Huawei şi Skycom apar şi pe listele de angajaţi Canicula, scrie go4it.

„Documentele arată că un membru al consiliului executiv Huawei apare drept managerul Skycom Iran. De asemenea, cel puţin alţi trei angajaţi de origine chineză aveau drept de semnătură atât pentru conturile bancare Huawei, cât şi pentru cele ale Skycom, în Iran. De asemenea, Reuters a descoperit că un avocat din orientul mijlociu a spus că realia operaţiuni pentru Huawei în Siria prin intermediul Canicula.”

Conform documentelor Skycom depuse în Iran în anul 2011, Shi Yaohong a fost managerul companiei timp de doi ani. În aceeaşi perioadă, acesta era angajat Huawei. În  2012 a fost desemnat drept Preşedintele Huawei Orientul Mijlociu. Şi mai interesant este că atunci când a fost sunat de către reporterii Reuters pentru a fi întrebat despre legăturile sale cu Skycom, Shi a închis imediat telefonul.

Pe site-ul aliqtisadi.com apar legături ale companiei chineze cu Siria, unde era menţionat faptul că Huawei a dizolvat divizia sa de echipamente ATM din regiune în 2014,  dar compania a contiunat să existe în Siria în regiune în toată această perioadă, prin intermediul companiilor Huawei Technologies şi Canicula Holdings.

Deocamdată, Meng Wanzhou este în libertate în Canada, dar nu are voie să părăsească ţara, fiind obligată să doarmă la domiciliul său în fiecare noapte şi să poarte un modul GPS la gleznă. De asemenea, este obligată să angajeze o companie de pază pentru protejecţia domiciliului. Nu se ştie cu certitudine dacă autorităţile canadiene o vor preda sau nu autorităţilor SUA şi modul în care noile dezvăluiri vor influenţa acest proces.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase