Prima pagină D:News

Emil Cico Dumitrescu a murit la 84 de ani. Era acuzat de crime împotriva umanităţii, în dosarul Revoluţiei

Redactia Descopera.ro | 01.18.2019 | ● Vizualizări: 289

Emil (Cico) Dumitrescu a murit, joi seară, chiar de ziua lui, la vârsta de 84 de ani, au precizat, pentru Mediafax, surse medicale. Echipajele medicale l-au găsit deja mort la casa lui din oraşul Voluntari.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au anunţat, la finalul lunii decembrie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, scrie Mediafax.

Emil (Cico) Dumitrescu, un fost membru al CFSN, Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

În urma cercetărilor s-a stabilit situaţia de fapt în ceea ce priveşte exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat şi a luării deciziilor cu caracter politic şi militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu.

Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989, precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, au declarat, în acel moment, procurorii.

Emil Cico Dumitrescu s-a născut în 17 ianuarie 1935 în oraşul Urziceni. Pe 4 februarie 1990 a fost înaintat la gradul de contra amiral, iar în 1993, a fost avansat la gradul de viceamiral cu două stele. Dumitrescu a fost şi secretar de stat în Ministerul de Interne. 

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI