Home » D:News » În România va fi creat un centru integrat unic de transplant inimă, rinichi, ficat şi plămâni

În România va fi creat un centru integrat unic de transplant inimă, rinichi, ficat şi plămâni

În România va fi creat un centru integrat unic de transplant inimă, rinichi, ficat şi plămâni
Publicat: 30.01.2019
Un centru integrat, unic în România, de transplant pentru inimă, rinichi, ficat şi plămâni, cu un număr de 300 de locuri, se va înfiinţa la Cluj-Napoca, transmite Mediafax. Finanţarea urmează să fie asigurată din fonduri judeţene şi europene.

Marţi, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a declarat, într-o conferinţă de presă, că centrul va putea fi construit în maxim 5 ani, după care va urma dotarea acestuia.

”Dorim să facem pe un teren din Cluj-Napoca aparţinând Consiliului Judeţean Cluj cu o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi un centru integrat de transplant, care va asigura posibilitatea de a se realiza aici transplant de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. Va fi o finanţare a CJ Cluj, dar şi europeană, este un proiect unic în România şi printre puţinele de acest fel din Europa. Părerea mea că în maxim 5 ani vom finaliza construcţia, după care va urma şi dotarea ulterioară. Noul centru va avea 300 de paturi, iar aici urmează să fie relocat şi Institutul Clinic de Urologie şi Transoplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca”, a afirmat Tişe.

Acesta a precizat că, în perioada următoare, se vor începe procedurile pentru studiile de fezabilitate, care vor da şi costurile proiectului, dar şi pentru un concurs de soluţii aferente construcţiei. 

Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”,  a declarat, la rândul său, că proiectul centrului intergrat de transplant va fi unic în România şi printre puţinele din UE de acest gen, de care vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară dar şi din străinătate.

”Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor veni aici şi medici din străinătate. Va fi o activitate de cercetare şi formare continuă, o activitate complexă, va fi un centru important de chirurgie important. Vitorul centru integrat va avea şi un heliport”, a detaliat Mureşan.

Centrul integrat de transplant va fi realizat în parteneriat cu Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie ”Octavian Fodor”, Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu”, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase