Home » D:News » Cea mai puternică armă navală, testată cu succes de China. De când va deveni operaţională – VIDEO

Cea mai puternică armă navală, testată cu succes de China. De când va deveni operaţională – VIDEO

Cea mai puternică armă navală, testată cu succes de China. De când va deveni operaţională – VIDEO
Publicat: 01.02.2019
Chinezii au testat cu succes, la începutul acestei luni, cea mai puternică armă navală din istorie, un tun electromagnetic care ar urma să intre în dotarea armatei până în 2025.
Arma chinezilor, care foloseşte energie electromagnetică în loc de praf de puşcă pentru a propulsa muniţia, a fost văzut pentru prima dată în 2011 şi a intrat în teste din 2014, au afirmat surse cunoscătoare ale unui raport de informaţii al SUA, citate de CNBC sub protecţia anonimatului. 

Timp de aproape trei ani, între 2015 – 2017, chinezii au calibrat tunul electromagnetic să ţintească mult mai departe, făcând-ul astfel mult mai puternic. Arma a fost montată, în decembrie 2017, pe o navă de război, de unde a şi început testele pe mare, lucru de care nicio altă ţară nu a fost capabilă. Se aşteaptă ca testarea tunului electromagnetic pe mare să fe finalizată până în 2023.

Testarea acestei arme extrem de puternice vine într-un moment de maxime tensiuni între China şi SUA.
 
Potrivit surselor citate de CNBC, acest tun electromagnetic poate lovi o ţintă aflată la aproape 200 km cu o viteză de 2,5 km/secundă. De exemplu, o ţintă lansată din Washington către Philadelphia va ajunge în circa 90 de secunde.

Tunurile electromagnetice se află de multă vreme pe lista de dorinţe militare ale Rusiei, Iranului şi a SUA, acest tip de arme fiind foarte eficiente din punct de vedere al costurilor presupuse. Un proiectil folosit pentru tunul electromagnetic al chinezilor costă între 25.000 – 50.000 de dolari, potrivit raportului de informaţii. Cu tehnologie diferită de arma chinezilor, racheta de croazieră americană Tomahawk este estimată la 1,4 milioane de dolari bucata.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase