Home » D:News » Motivul pentru care cinci tablouri atribuite lui Hitler au rămas nevândute după o licitaţie în Germania

Motivul pentru care cinci tablouri atribuite lui Hitler au rămas nevândute după o licitaţie în Germania

Motivul pentru care cinci tablouri atribuite lui Hitler au rămas nevândute după o licitaţie în Germania
Publicat: 12.02.2019
Cinci tablouri atribuite lui Adolf Hitler, printre care o pictură cu un preţ de pornire de 45.000 de euro, au fost scoase la vânzare sâmbătă, în Nuremberg, Germania, de casa de licitaţii Weidler. Acestea nu şi-au găsit însă cumpărători, după ce au apărut suspiciuni privind autenticitatea lor, potrivit ndtv.com.
Printre operele scoase la licitaţie se numărau un peisaj cu un lac montan, cu un preţ de pornire de 45.000 de euro, dar şi un fotoliu cu zvastică, despre care se presupune că i-a aparţinut lui Adolf Hitler, scrie Mediafax.
 
Preţurile de pornire ale tablourilor se aflau între 19.000 de euro şi 45.000 de euro.
 
Casa de licitaţii nu a comentat eşecul, dar a transmis că tablourile ar putea fi scoase din nou la vânzare.
 
Primarul oraşului Nuremberg – unde au fost judecaţi criminalii de război nazişti în 1945 -, Ulrich Maly, a criticat această licitaţie, calificând-o „de prost gust”, potrivit publicaţiei Sueddeutsche Zeitung.
 
Iniţial, au fost anunţate pentru licitaţie 31 de tablouri, printre care portrete de femei şi naturi moarte, care erau atribuite lui Hitler (1889 – 1945), fără însă să existe dovezi clare privind autenticitatea acestora. Tablourile au, în total, 23 de proprietari diferiţi.
 
Licitaţia a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce, joi, 26 dintre aceste tablouri au fost confiscate de procuratura germană, sub suspiciunea că sunt falsuri. De asemenea, procuratura a confiscat alte 37 de obiecte din depozitul casei de licitaţii care purtau semnătura dictatorului nazist.
 
„Nu am văzut niciodată o asemenea licitaţie, cu un număr atât de mare de opere” atribuite lui Adolf Hitler, a precizat, la începutul săptămânii, pentru Le Figaro, Stephan Klingen, de la Institutul central de istoria artei din Munchen.
 
Acesta a evaluat, la sfârşitul lunii ianuarie, trei lucrări de artă atribuite lui Hitler confiscate de poliţia din Berlin, scoase la vânzare la o licitaţie şi bănuite a fi false. Poliţia şi-a exprimat dubiile privind autenticitatea lor.
 
După ce a ratat examenul de admitere la Academia de arte frumoase din Viena, Adolf Hitler, ale cărui talente artistice au fost mereu considerate mediocre, nu a renunţat la pasiunea sa pentru pictură. Copia scene de pe cărţile poştale, pe care le vindea apoi turiştilor.
 
După ce a fost numit liderul Partidului Muncitoresc German, mai mulţi falsificatori, printre care fostul asociat al lui Hitler, Reinhold Hanisch, au produs la scară mare desene pe care le-au atribuit dictatorului.
 
Scoaterea la vânzare a unora dintre lucrările lui Hitler a stârnit mai multe controverse în ultimii ani. Vânzarea acestor obiecte nu este interzisă, atât timp cât nu prezintă simboluri naziste.
 
De altfel, pentru a respecta legile, casa Weidler a modificat zvasticile de pe fotoliu şi de pe un vas de porţelan Meissen în fotografiile acestor obiecte din catalogul de licitaţie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase