Home » D:News » (P) Ce înseamnă mai exact a cumpăra acţiuni la bursă?

(P) Ce înseamnă mai exact a cumpăra acţiuni la bursă?

(P) Ce înseamnă mai exact a cumpăra acţiuni la bursă?
Publicat: 11.02.2019
Alegerea acţiunilor pe care să le cumpăraţi este un proces dificil. Nu există modalitate de a prevedea preţul viitor al unei acţiuni. Şi totuşi cum alegem acţiunile în care să investim? Descoperiţi chiar acum!

A investi pe bursa de valori şi a cumpăra acţiuni este surprinzător de uşor azi. Procesul cuprinde trei paşi, aveţi nevoie de un broker bursier care să vă faciliteze accesul la piaţă, capital de investit şi cel puţin o idee referitoare la acţiunile în care doriţi să investiţi. Dacă la capitolul capital de investit nu avem cum să vă ajutam, putem să vă furnizam informaţii cu referire la celelalte două părţi ale procesului de investiţii pe bursa de valori.

Partea destul de facilă este cea în care ajungeţi la concluzia că doriţi să investiţi online prin intermediul unei platforme de tranzacţionare. Cel mai simplu, rapid şi ieftin mod este de a deschide un cont la un broker online. De obicei nu este nevoie decât de un act de identitate şi o dovadă de reşedinţă şi procedura se realizează în câteva minute.

Provocarea reală este să decideţi în ce instrumente doriţi să investiţi. Doriţi să cumpăraţi acţiuni individuale? Doriţi să investiţi într-un fond mutual? Într-un ETF? Ei bine, depinde de ce preferinţe aveţi şi de ce anume vă permiteţi.

Dacă, de exemplu, doriţi să cumpăraţi acţiuni individuale la Berkshire Hathaway, o acţiune clasă A costa nu mai puţin de 300.000$. Deci trebuie să vă permită bugetul.

Ceea ce trebuie să înţelegeţi este că acţiunile la bursă sunt prin natura lor intrinsecă volatile – pot să aibă o creştere sau o scădere fulminantă. Nu degeaba pe orice prospect al unei acţiuni individuale sau prospect al unui fond mutual este inclusă următoarea menţiune “performanţele trecute nu sunt o garanţie pentru rezultatele viitoare”. Este perfect adevarat. Motivul pentru care istoric vorbind acţiunile au avut o performanţă mai bună decât investiţiile mai sigure şi mai conservatoare este că investitorii sunt recompensaţi pentru că îşi asumă riscuri mai mari. Aţi auzit cu siguranţă vorbindu-se despre raportul risc/recompensă – investitorii se aşteaptă şi sunt recompensaţi pentru că îşi asumă riscuri de a pierde bani mai mari.

Aversiunea la risc a unei persoane depinde de cât de mult îşi poate permite să piardă. De exemplu, 2 persoane iau în calcul o investiţie de 10.000 euro. Una va avea nevoie de aceşti bani în următorii 2 ani pentru a-şi cumpăra o locuinţă. O a doua are 500.000 euro într-un cont bancar şi ar cheltui aceeaşi suma pe o bijuterie. Dintre aceste două persoane, prima nu ar trebui să ia în calcul ideea de a cumpăra acţiuni, ci de a-i plasa în alternative de investiţii mai sigure.

Cum alegeţi acţiunile în care să investiţi?

Alegerea acţiunilor pe care să le cumpăraţi este un proces dificil. Nu există modalitate de a prevedea preţul viitor al unei acţiuni. Şi totuşi cum alegem acţiunile în care să investim? 

O variantă este să verificaţi situaţia companiilor pe care le cunoaşteţi din experienţă proprie şi cu care aţi interacţionat în calitate de consumator.

Nu vă lăsaţi copleşit de cantitatea imensă de date şi informaţii în timp real generate de pieţe atunci când prospectaţi ce acţiuni să cumpăraţi. Aveţi în vedere un obiectiv simplu: căutaţi companii în care să deveniţi asociat/proprietar.

Începeţi cu raportul financiar anual al companiei – sau mai exact cu scrisoarea anuală a managementului către acţionari. Aceasta vă va oferi o vedere de ansamblu asupra situaţiei afacerii şi vă va dezvălui un context pentru cifrele din raport. După aceea, veţi găsi majoritatea informaţiilor de care aveţi nevoie pe siteul companiei, cum ar fi rapoarte financiare trimestriale, raportări la bursa pe care este listată compania, transcrierea conferinţelor susţinute la publicarea rapoartelor financiare. De asemenea, brokerul dumneavoastră vă va pune la dispoziţie o serie de instrumente şi cursuri despre cum să analizaţi o companie şi cum să alegeţi acţiunile pe care să le cumpăraţi. 

Cum să reduceţi riscurile investiţiilor în  acţiuni

Cea mai eficientă modalitate de a reduce riscurile investiţiilor în acţiuni se consideră a fi diversificarea – adică să deţineţi o plajă largă de acţiuni în companii din sectoare economice diferite, astfel încât dacă o companie are probleme sau un sector este marcat de dificultăţi majore doar un procent mic din portofoliu să fie afectat.

O modalitate simplă de a face acest lucru este prin achiziţionarea unor acţiuni la ETF-uri (fonduri tranzacţionate pe bursă) locale şi internaţionale. ETF-urile se tranzacţionează ca şi acţiunile individuale, dar au în portofoliu zeci sau sute de acţiuni.  Cu o singură achiziţie puteţi avea acces la sectoare economice întregi sau chiar la ansamblul unei economii naţionale. 

Cum să faceţi bani din acţiuni?

Nu există o reţetă sigură care să garanteze că faceţi bani din acţiuni. O opţiune bună, cu potenţial de a face bani este să cumpăraţi acţiuni şi să le păstraţi în portofoliu perioade îndelungate de timp.

Cine doreşte să investească în acţiuni pentru perioade scurte de timp – mai puţin de cinci ani, ar trebui să fie foarte atent la expunerea pe acţiuni. Diverse studii arată că cei care au avut răbdarea să deţină acţiuni pentru 10 ani sau mai mult au şanse mai mari să obţină profituri decât cei care investesc în acţiuni pe termen scurt. Cu alte cuvinte cu cât deţineţi o acţiune pentru mai mult timp, în medie preţul acesteia va fi mai puţin variabil. Acţiunile nu sunt niciodată 100% sigure, dar deţinerea de acţiuni pe termen lung este mai sigură. 

Nu există un moment ideal pentru a deveni activ în pieţele de acţiuni, dar cât mai curând posibil este cea mai bună opţiune. Dar cu cât investiţi pe termen mai lung cu atât acţiunile vor genera venituri mai mari.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase