Home » D:News » Efectul neaşteptat al muzicii asupra noastră. Muzica ce ne surprinde activează un centru special din creier

Efectul neaşteptat al muzicii asupra noastră. Muzica ce ne surprinde activează un centru special din creier

Publicat: 16.02.2019
Efectul neaşteptat al muzicii asupra noastră. Muzica ce ne surprinde activează un centru special din creier
Dacă îţi place atunci când un muzician te surprinde cu un acord perfect, nu eşti singurul. Un nou studiu arată că sunetele neaşteptate dintr-un cântec activează centrul recompensei din creier. Descoperirea duce la o mai bună înţelegere asupra muzicii pe care o ascultăm.

Cercetătorii conduşi de Ben Gold, doctorand la Montreal Neurological Institute and Hospital din cadrul McGill University, au pus 20 de voluntari la un experiment. Fiecare participant a ales o culoare, apoi o direcţie. Fiecare alegere a venit cu o anumită probabilitate de un acord muzical plăcut sau un acord neplăcut. Cu timpul, participanţii au învăţat ce alegeri duc mai probabil la note muzicale plăcute sau neplăcute, scrie Medical Xpress.

Testul a fost făcut pentru a crea o aşteptare a satisfacţiei sau a lipsei de satisfacţie muzicale. Subiecţii au efectuat sarcinile în timp ce activitatea cerebrală era măsurată cu RMN-ul.

Folosind un algoritm, cercetătorii au determinat că eroarea de prezicere pentru fiecare alegere – diferenţa dintre o recompensă aşteptată şi recompansa primită. Au comparat aceste date cu cele obţinute cu RMN-ul, găsind că erorile de predicţie se corelau cu activitatea din nucleus accumbens, o regiune a creierului care se activează când individul ascultă muzică plăcută.

„Studiul adaugă înţelegerii noastre cu privire la modul în care stimulii abstracţi precum muzica activează centrii plăcerii din creierele noastre”, a precizat Gold. „Rezultatele demonstrează că evenimentele muzicale pot obţine erori de prezicere precum cele observate pentru recompense concrete precum mâncare sau bani, iar aceste semnale susţin învăţatul”, a adăugat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Muzica lui Mozart are efecte uimitoare asupra organismului

De ce muzica ne face să uităm de noi. Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ascultăm melodia preferată

Ce efect are muzica asupra oamenilor

Melodia preferată te poate face mai deştept? Muzica favorită are efecte surprinzătoare asupra creierului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase