Home » D:News » Locul neobişnuit, frecventat de turişti, unde au fost găsite găleţi cu uraniu. La ce pericol au fost expuşi oamenii

Locul neobişnuit, frecventat de turişti, unde au fost găsite găleţi cu uraniu. La ce pericol au fost expuşi oamenii

Locul neobişnuit, frecventat de turişti, unde au fost găsite găleţi cu uraniu. La ce pericol au fost expuşi oamenii
Publicat: 24.02.2019
Timp de 20 de ani, trei găleţi, fiecare de câte 19 litri, au stat lângă clădirea muzeului de la Grand Canion National Park. Se credea că acestea conţin vopsea, dar se pare că au fost încărcate cu minereu de uraniu - minerale bogate în acest element radioactiv.

Elston Stephenson, manager la South Rim din cadrul parcului, a avertizat că mii de angajaţi, turişti şi grupuri şcolare care au vizitat expoziţia în perioada 2000 – 2018 au fost probabil expuşi la radiaţie, mai ales grupurile de copii care au stat la prezentări de 30 de minute lângă uraniu. Acesta a spus cei mici au putut fi expuşi la o cantitate de 1.400 de ori mai multă radiaţie decât doza limită permisă, scrie Live Science.

Totuşi, mai mulţi specialişti au precizat că afirmaţiile lui Stephenson sunt nefondate. „Dacă timpul petrecut lângă minereu a fost scurt, nu există cauze de îngrijorări”, a explicat Bill Field, profesor la Occupational and Environmental Health de la University of Iowa.

În timp, uraniul se poate dezintegra în materiale radioactive precum radiu şi poate elibera gaz dăunător precum radonul. Studiile asupra minerilor din minele de uraniu au arătat că expunerea prelungită poate creşte şansele de apariţie a cancerului. Totuşi, Field sugerează că „riscul de la câteva găleţi de minereu este diferit de o carieră în minerit de uraniu”.

„Viaţa înfloreşte în acest mediu cu radiaţie”

Conform lui F. Ward Whicker, expert în radioecologie şi profesor la Colorado State University, minereul de uraniu emite în principal particule gamma, cel mai puţin periculos tip de radiaţie. 

„Nivelurile de expunere la radiaţie de la sursele terestre şi radiaţiile cosmice sunt mai mari decât realizează multă lume”, a spus Whicker pentru Live Science. „Viaţa înfloreşte în acest mediu cu radiaţie pentru că ADN-ul repară mecanisme care operează eficient şi rapid în celule, în condiţiile în care expunerea la radiaţie se află în anumite limite”, a adăugat cercetătorul.

Pericolul, dacă a existat în acest caz, ţine de o listă lungă de factori, printre care distanţa unui individ de minereu, durata expunerii, cantitatea de minereu din găleţi, cantitatea de uraniu din minereu şi nivelul de protecţie oferit chiar de minerale şi de recipiente.

Plasticul ar fi putut oferi o protecţie destul de puternică împotriva radiaţiei. Modi Wetzler, profesor de chimie la Clemson University care studiază deşeul nuclear, a spus că deşi radiaţiile gamma pot fi periculoase dacă sunt inhalate, sunt uşor de absorbit şi făcute inofensive de doar câţiva centimetri de aer sau chiar de stratul exterior de piele moartă al unei persoane.

După ce un adolescent cu un instrument Geiger a descoperit accidental găleţile de minereu în martie anul trecut, autorităţile au întocmit un raport în care nivelul de radiaţie era aproximativ de două ori mai mare decât limita superioară de siguranţă. Totuşi, la doar 1,5 metri de găleţi, nivelul de radiaţie era 0.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au detectat radiaţii gamma provenite de la un obiect misterios din galaxie

Studiile pe animale arată că astronauţii pot avea tulburări gastrointestinale în călătoriile lungi în spaţiu

La ce nivel de radiaţii sunt expuşi astronauţii în spaţiul cosmic?

Radiaţiile gamma din centrul galaxiei noastre provin de la stele şi nu de la materia întunecată, aşa cum se credea până acum

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase