Home » D:News » Clădirile istorice din Capitală, noua ţintă a dezvoltatorilor imobiliari

Clădirile istorice din Capitală, noua ţintă a dezvoltatorilor imobiliari

Clădirile istorice din Capitală, noua ţintă a dezvoltatorilor imobiliari
Publicat: 26.02.2019
Clădirile istorice din centrul Bucureştiului au devenit o nouă ţintă pentru investitori în condiţiile în care disponibilitatea terenurilor pentru construcţii în această zonă este din ce în ce mai redusă, arată un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară JLL.
Compania a identificat mai multe regiuni din Bucureşti unde există clădiri istorice care, prin investiţii în modernizare şi reabilitare ar putea să intre în circuitul imobiliar comercial. Printre acestea se numără cele din Piaţa Universităţii, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei şi zona Cişmigiu, potrivit Mediafax.
 
În zonele enumerate există clădiri bine întreţinute şi conservate şi care în consecinţă necesită investiţii mai reduse din partea potenţialilor cumpărători. Pe de altă parte, acestea au dimensiuni generoase, care permit investitorilor să realizeze proiecte mai atractive în termeni comerciali.
 
Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Dionisie Lupu 70, Hilton Garden Inn din Centrul Vechi, spitalul Sanador de pe strada Sevastopol de lângă Piaţa Victoriei, Palatul Universul, The Ark, sunt cateva dintre cele mai cunoscute proiecte care au rezultat din modernizarea sau transformarea clădirilor vechi în spaţii noi, moderne.
 
Dacia One, cele două clădiri de pe Calea Victoriei cumpărate de grupul Hagag, proiectul dezvoltat de Hanner pe amplasamentul fostei fabrici de bere Griviţa, Hotel Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), hotelul Autograph by Marriott, dezvoltat în locul Marmorosch Blank, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureştiul vechi sunt alte proiecte similare în diverse stadii de dezvoltare.
 
Toate acestea ar putea atrage în total investiţii de sute de milioane de euro, pot crea locuri de munca şi, în cazul hotelurilor, vor atrage turişti.
 
România urmează tendinţa care se manifestă în Europa de mulţi ani şi care a dus la realizarea unor valoroase proiecte imobiliare, cum sunt Eiffel Palace din Budapesta sau Manufaktura din Lodz.
 
Interesul investitorilor a apărut şi în condiţiile în care zona centrală este una dintre cele mai căutate din Bucureşti pentru sedii de firme, ceea ce se vede şi în rata de neocupare, de sub 5%. În 2018, în zona centrală, inclusiv CBD, a fost livrată o singură clădire de birouri, de 12.000 de metri pătraţi, în condiţiile în care cererea brută a fost de 72.176 metri pătraţi (22% din suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti), din care jumătate a reprezentat cerere netă, respectiv 25% din cererea netă al nivelul anului 2018 din Capitală.
 
Având în vedere aceste evoluţii, vedem o schimbare a abordării investitorilor în ceea ce priveste clădirile vechi, în sensul că acestea nu mai sunt folosite de ambasade sau de casele de avocatură, ci sunt cel mai des sunt transformate în hoteluri sau integrate în proiecte mai ample, cu componenta de birouri.
 
Segmentul se dezvoltă în special datorită locaţillor centrale ale acestor proprietăţi, dar şi datorită dorinţei dezvoltatorilor de a face proiecte mai interesante din punct de vedere architectural, cu mai multă personalitate.
 
De asemenea, menţinerea caracterului istoric al acestor clădiri – prin restaurare strictă sau renovare cu schimbarea destinaţiei – poate spori atractivitatea proiectului prin păstrarea şi utilizarea unor caracteristici şi finisaje deosebite cu respect pentru caracterul istoric şi pentru unicitatea proprietăţii.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase