Home » D:News » Cancerul mamar: Paşii ce trebuie urmaţi în România

Cancerul mamar: Paşii ce trebuie urmaţi în România

Cancerul mamar: Paşii ce trebuie urmaţi în România
Publicat: 04.03.2019
Dr. Dragoş Median, şeful Compartimentului de Oncologie Medicală, de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti ne oferă sfaturi despre modul în care ar trebui să procedeze pacientele diagnosticate cu tumori mamare

CSÎD: Ce se întâmplă, cu o proaspătă pacientă diagosticată cu cancer de sân? Care sunt paşii?

Dr. Dragoş Median: Dacă este diagnosticată, asta înseamnă că deja s-a făcut o biopsie şi rezultatul anatomo-patologic a confirmat că este vorba despre o tumoră malignă. Prima recomandare este de a se prezenta la oncolog. În mod ideal, pentru fiecare pacientă nou diagnosticată, are loc o discuţie într-o echipă din care fac parte oncologul, chirurgul/ginecologul, radioterapeutul, anatomo-patologul, imagistul. Aceştia stabilesc în funcţie de caracteristicile tumorii: stadiul, caracteristicile biologice, dar şi ale pacientei: vârsta, boli asociate, preferinţe, etc.

Paşii care trebuie urmaţi – primul pas poate fi chirurgia, în stadiile incipiente sau tratamentul sistemic (chimioterapia sau hormonoterapia cu/fără tratamente biologice) în cazurile mai agresive sau mai avansate.

În afară de specialiştii amintiţi, este utilă prezenţa în echipă a unui psiholog, a unui specialist în conservarea fertilităţii (în cazul femeilor tinere), a unui chirurg plastician, a unui medic genetician, a unui nutriţionist sau a unui specialist în gerontologie (în cazul pacientelor vârstnice).

Ulterior, propunerea este comunicată pacientei, iar decizia finală aparţine pacientei.

CSÎD: Cum vi se pare navigatorul pacientei cu cancer de sân, proaspăt lansat în ţara noastră?


Dr. Dragoş Median: Navigatorul recent lansat a plecat de la nevoia de a explica paşii pe care o femeie care are suspiciunea unei tumori mamare trebuie să îi urmeze. În plus, el explica o serie întreagă de termeni cu care respectiva doamnă  se va întâlni în viitorul imediat. În felul acesta îi permite să fie orientată şi să câştige timp preţios.

Continuarea pe CSID:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase