Home » D:News » Motivul pentru care o româncă merge 1.200 km pe jos

Motivul pentru care o româncă merge 1.200 km pe jos

Publicat: 02.06.2019
O româncă merge pe jos 1.200 km pentru a sta de vorbă cu elevi şi profesori şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor din sistemul de educaţie, în special în şcolile din mediul rural. Raluca Ciulei a ajuns joi la Galaţi, după ce a pornit din Cluj-Napoca şi vrea să meargă până la Vama Veche.

Raluca Ciulei a ajuns, joi, la Galaţi, la Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia, unde le-a povestit celor care au aşteptat-o că avut o zi uşoară, deoarece a parcurs doar 20 de kilometri, mai puţin decât în alte zile.

„Azi m-am trezit la ora 6.00, am scris ceva din experienţa asta şi am plecat la drum la ora 8.00. De fiecare dată procedez aşa. Dimineaţă am pornit din Şiviţa. Azi am făcut mai puţini kilometri, cred că au fost 22 de kilometri, în medie fac 40 de kilometri pe zi. La final voi avea 1.200 de kilometri”, a spus Raluca Ciulei.

Ea a plecat din Cluj-Napoca în 11 mai şi va ajunge la Vama Veche în 9 iunie. În drumul său, Raluca Ciulei merge doar pe jos şi se opreşte în special în sate pentru a vorbi cu localnicii despre problemele din sistemul de învăţământ. Scopul acţiunii este de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă elevii de la ţară şi de a descoperi soluţii în baza mărturiilor strânse pe parcurs.

„Au fost oameni cu care am putut discuta deschis despre problemele cu care se confruntă. Şi copiii au fost destul de dezinvolţi şi vocali. Le-aş transmite autorităţilor că este nevoie să investim mai mult în educaţie şi să începem să luăm decizii bine documentate. Este nevoie ca oamenii care dau legi, stabilesc programa, să meargă în teren, unde sărăcia este mare. Avem sate cu procentaj foarte mare de romi, acolo avem nevoie de alte măsuri, nu avem profesori pregătiţi. Trebuie să investim în educaţie, este prea multă ignoranţă, prea multe lucruri sunt făcute de azi pe mâine şi foarte mulţi copii au de suferit (…) În mediul rural, din cauza învăţământului simultan sunt foarte mulţi copii care rămân în urmă. În drumul meu stau de vorbă cu copiii, înregistrez ceea ce îmi spun, am peste 200 de mărturii. Lipsa de materiale, din cauza sărăciei, este o mare problemă. Am găsit numeroase şcoli fără apă curentă, care au toaleta în curte, sunt şi multe şcoli închise”, a declarat Raluca Ciulei.

La Galaţi, ea a fost aşteptată de numeroşi copii, care i-au povestit despre problemele pe care le au şi i-au oferit câteva soluţii.

„La noi, la clasa a şasea, aş face multe modificări. Propun să se facă mai multe experimente, să avem mai mult timp liber. Ne încarcă prea mult, ne iau din timpul nostru şi asta nu-i practic”, a spus o elevă din clasa a şasea de la o şcoală din oraşul Galaţi.

Raluca Ciulei, iniţiatoarea marşului pentru educaţie, a studiat în America şi a locuit timp de 21 de ani în Elveţia. În urmă cu doi ani, ea a revenit în România şi s-a dedicat unor cauze nobile, printre care se numără şi proiectul 1.200 de kilometri pentru educaţie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase