Home » D:News » Papa Francisc a început, astăzi, în România, o vizită istorică – VIDEO

Papa Francisc a început, astăzi, în România, o vizită istorică – VIDEO

Publicat: 31.05.2019
Papa Francisc a sosit, vineri, în România, pentru o vizită istorică între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună”.

Papa Francisc vizitează România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va fi prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc, potrivit Mediafax.

Aplicaţia WAZE a creat evenimentul „Vizită Papa Francisc” pentru a veni în sprijinul bucureştenilor. Aplicaţia arată restricţiile auto din zona centrală a Capitalei, pe tot parcursul zilei de azi, respectiv din apropierea locurilor de desfăşurare a evenimentelor publice prilejuite de prezenţa Suveranului Pontif şi indică rutele ocolitoare pentru a putea circula în această zi, în condiţii normale.

Vineri, la sosirea în România, Papa Francisc va fi întâmpinat de către preşedintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” (Otopeni), la ora 11:25, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:05.

Vizita Papei Francisc în România este una istorică şi mult aşteptată pentru mii de oameni, iar pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost implementate o serie de măsuri drastice de securitate, pelerinilor recomandându-se să coopereze cu voluntarii şi organizatorii.

În mod previzibil, pentru vizita Papei au fost luate măsuri de securitate drastice. Aşa cum au menţionat şi reprezentanţii Primăriei Capitalei, pe teritoriul Bucureştiului va funcţiona un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite.

Accesul pentru pelerini la evenimentele publice la care va participa Papa Francisc în România se va face după trecerea prin filtrele de securitate, transmite Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”. Pelerinilor li se recomandă să ajungă din timp la zonele de acces.

Mai mult, este interzis accesul participanţilor cu băuturi alcoolice, cu orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal, iar fiecare persoană trebuie să aibă biletul nominal, care nu este transmisibil.

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30, fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. După primirea oficială de la aeroport, Papa Francisc merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, Pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

La 15.45, Papa Francisc merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei şi a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie, la ora 9.30, Pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Succesiv, Papa Francisc merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17.00, Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. La 17.30 face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, Papa Francisc se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, Pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În jurul orei 17.00, Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

Reuters: Papa Francisc vizitează România, unde va aduce un omagiu martirilor din perioada comunistă

Papa Francisc va începe vineri o vizită în România, unde va avea o nouă oportunitate de a transmite un mesaj al integrării europene şi unde va aduce un omagiu creştinilor ucişi în perioada dictaturii comuniste, scrie Reuters.

Aceasta este cea de-a doua vizită a Suveranului Pontif în Europa de Est în această lună. Papa Francisc va sta trei zile în România, ţară majoritar ortodoxă, în care catolicii reprezintă puţin peste 5% din populaţie.

La începutul lunii mai, Papa a vizitat Bulgaria şi Macedonia de Nord, unde a discutat despre subiecte precum migraţia şi apartenenţa la Uniunea Europeană.

Vizita Papei Francisc vine în contextul în care în România au loc schimbări importante pe plan intern, după ce Liviu Dragnea, unul dintre cei mai puternici politicieni din ţară a fost condamnat pentru corupţie, iar Partidul Social Democrat, aflat la putere, a pierdut alegerile europarlamentare.

La sosirea sa la Bucureşti, Papa va ţine un discurs în faţa reprezentanţilor autorităţilor centrale şi a membrilor corpului diplomatic. Suveranul Pontif a folosit în repetate rânduri astfel de ocazii pentru a promova moralitatea politică şi unitatea europeană.

Vizita Papei Francisc vine la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Spre deosebire de acesta din urmă, care a vizitat doar capitala ţării, Papa Francisc va vizita Moldova, dar şi Transilvania, provincie istorică unde trăieşte o importantă comunitate maghiară.

Un punct important al vizitei va fi beatificarea a şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisoare în perioada comunistă. Ei au fost declaraţi martiri anul acesta şi urmează să fie canonizaţi.

În perioada comunistă, autorităţile au confiscat proprietăţile Bisericii Greco-Catolice şi le-au ordonat membrilor săi să se alăture Bisericii Ortodoxe, întrucât partidul i-ar fi putut controla mai uşor. Cei care au refuzat au fost condamnaţi la închisoare sau la moarte.

Reuters notează că deşi multe dintre aceste proprietăţi nu au fost restituite nici la 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, relaţia dintre Biserica Ortodoxă Română şi Vatican este una bună, iar Papa Francisc se va întâlni şi se va ruga alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Programul complet al vizitei Papei Francisc în România

Vineri, 31 mai – Roma-Bucureşti

08:10 Plecarea cu avionul de la aeroportul din Roma/Fiumicino către Bucureşti
11:30 Sosirea la Aeroportul Internaţional Henri Coanda-Otopeni la Bucureşti

Primirea oficială la Aeroport:

12:05 Ceremonia de bun venit la intrarea complexului Palatului Prezidenţial Cotroceni

12:20 Vizită de curtoazie la preşedintele României în Palatul Prezidenţial Cotroceni

12:50 Întâlnire cu primul ministru în Palatul Prezidenţial Cotroceni

13:00 Întâlnire cu autorităţile, cu societatea civilă şi cu corpul diplomatic în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Discursul Sfântului Părinte

15:45 Întâlnire privată cu patriarhul în Palatul Patriarhal

16:15 Întâlnire cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române în Palatul Patriarhal. Discursul Sfântului Părinte

17:00 Rugăciunea Tatăl nostru în noua Catedrală ortodoxă. Salutul Sfântului Părinte

Catedrala catolică. Piaţa Revoluţiei:

18:10 Şfânta liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. Predica Sfântului Părinte

Sâmbătă, 1 iunie: 9:30 – Transfer de la Bucureşti cu avionul, spre Bacău, apoi Papa Francisc va merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia.

Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice.

17:00 – Transport cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi

17:30 – Vizită la Catedrala Romano-Catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, papa se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie: 9:00 – Transfer cu avionul de la Bucureşti la Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj.

17:00 – Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

17:30 – Papa Francisc pleacă din România cu avionul, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, Papa Francisc se întoarce la reşedinţa sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase