Home » D:News » Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta oricând. Un vechi reactor nuclear din Europa este plin de fisuri

Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta oricând. Un vechi reactor nuclear din Europa este plin de fisuri

Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta oricând. Un vechi reactor nuclear din Europa este plin de fisuri
Publicat: 18.06.2019
Fisurile descoperite la un reactor nuclear din Scoţia ar putea duce la contaminarea radioactivă şi evacuarea unor oraşe cu mulţi locuitori, au avertizat experţii în ştiinţa atomică.

Două reactoare cu probleme de la centrala nucleară Hunterston B din apropierea oraşului Ardrossan, din comitatul Ayrshire, au o vechime de 43 de ani şi sunt cele mai vechi reactoare nucleare din Europa.

Acestea lucrează deja dincolo de perioada lor de exploatare, care a fost extinsă de două ori de operatorul EDF Energy. Reactoarele ar urma să fie închise pentru totdeauna în 2023.

Există însă o problemă majoră cu unităţile respective.

Defecţiunea este cunoscută drept keyway root-cracking şi – în cazul acesteia – miezurile de grafit din reactoare prezintă crăpături, care duc la instabilitate şi pot produce un accident nuclear grav.

În cel mai rău caz, avertizează experţii, miezul incandescent de grafit ar putea lua contact cu aerul şi s-ar aprinde, rezultând o contaminare radioactivă şi implicit evacuarea unor oraşe precum Glasgow şi Edinburgh.

Reactoarele au fost închise în octombrie 2018, din cauza problemei amintite, dar proprietarii companiei EDF Energy doresc să le repornească, cu ajutorul sindicatului din comerţ GMB.

Chiar dacă probabilitatea unei explozii este destul de redusă, consecinţele unui accident nu pot fi ignorate.

În acest caz, Glasgow şi Edinburgh ar putea fi evacuate. Potrivit doctorului Ian Fairlie, un consultant independent în radioactivitatea mediului şi a doctorului David Toke, expert în Politica Energetică la Universitatea din Aberdeen, cele două reactoare nu ar trebui să mai fie repornite niciodată.

Vezi continuarea în Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase