Home » D:News » Un ciclon asemănător cu cel din Grecia ar putea ajunge şi în România. Anunţul directorului ANM

Un ciclon asemănător cu cel din Grecia ar putea ajunge şi în România. Anunţul directorului ANM

Un ciclon asemănător cu cel din Grecia ar putea ajunge şi în România. Anunţul directorului ANM
Publicat: 12.07.2019
Un ciclon asemănător cu cel care a lovit puternic Grecia, în regiunea Halkidiki, în ultimele zile, ar putea ajunge şi în România, meteorologii afirmând că există un grad mare de instabilitate în ţara noastră.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat joi seara la Antena 3 că prognoza meteorologică indică un grad mai mare de instabilitate atmosferică, în cursul zilei de sâmbătă, mai ales pentru partea de vest, centru şi zona de munte. 

„Acest sistem frontal, cu deplasare spre partea de est, aduce duminică un grad mai mare de instabilitate în cea mai mare parte a ţării, cu cantităţi mai mari de precipitaţii în special în est şi sud-est”, a afirmat directorul ANM. 

 
Aceasta a adăugat că, „în funcţie de poziţionarea nucleului ciclonului, vom monitoriza situaţia. Cu siguranţă pe parcursul dimineţii de sâmbătă, dacă modelele îşi vor păstra din perspectiva structurii şi poziţionării acestui ciclon în zona ţării noastre care să aducă fenomene meteorologice severe, vom emite o avertizare generală”.
 
Elena Mateescu a precizat că „este prematur să ne pronunţăm dacă vom vedea un ciclon asemănător celui din Grecia”. 
 
Potrivit directorului ANM, dacă poziţia ciclonului va fi în special pe traiectoria de sud-vest în condiţiile în care există şi un raport de umeazeală din bazinul vestic al Mării Negre, „este posibil să vorbim de o intensificare în această parte a ţării”.
 
Vă reamintim că cel puţin şapte persoane, inclusiv şase turişti au murit, iar alte 100 au fost rănite în urma unei furtuni violente care a afectat nordul Greciei. Printre victime se numără şi două persoane de naţionalitate română. Cei doi români, o mamă şi băiatul ei în vârstă de opt ani, au murit în urma prăbuşirii acoperişului unui restaurant din localitatea Nea Plagia, în regiunea Halkidiki.
 
Ciclonul este o furtună extrem de violentă care se roteşte în jurul unui centru de joasă presiune. Caracterizate prin vânt puternic în spirală, ploi torenţiale şi de descărcări electrice, cicloanele au loc de regulă în zonele tropicale. Poţi citi aici mai multe detalii despre ciclon.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase