Home » D:News » Dovezile care arată că norul radioactiv din 2017 a provenit de la un laborator din Rusia. În România s-au înregistrat cele mai mari cantităţi de izotop radioactiv

Dovezile care arată că norul radioactiv din 2017 a provenit de la un laborator din Rusia. În România s-au înregistrat cele mai mari cantităţi de izotop radioactiv

Dovezile care arată că norul radioactiv din 2017 a provenit de la un laborator din Rusia. În România s-au înregistrat cele mai mari cantităţi de izotop radioactiv
Publicat: 01.08.2019
La doi ani după ce un nor radioactiv, care nu a reprezentat un pericol pentru sănătatea umană, a traversat Europa, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice sursa acestuia: instalaţia nucleară Mayak. Dintre ţările analizate, în România s-au descoperit cele mai mari concentraţii de ruteniu-106.

În lunile septembrie şi octombrie ale anului 2017, o serie de observatoare meteorologice au raportat existenţa unui nor radioactiv care a plutit dinspre Asia spre Europa. La momentul producerii, oamenii de ştiinţă teoretizau că sursa acestor radiaţii s-ar putea afla în arealul dintre Volga şi Munţii Urali. Rosatom, compania de stat rusă care administrează instalaţia nucleară de la Mayak a negat aceste teorii. De curând, o echipă de cercetători a concluzionat că teoriile lansate iniţial sunt adevărate, sursa emisiilor de radiaţii fiind într-adevăr Mayak, notează Science News.

Primele semne ale norului radioactiv au fost identificate de către cercetătorii italieni, în data de 2 octombrie 2017, atunci când au detectat în atmosferă cantităţi semnificative de ruteniu-106, un izotop radioactiv; acest eveniment fiind ulterior confirmat şi de alte observatoare din Europa. În cazul României, măsurătorile au arătat cele mai mari niveluri de ruteniu-106, în mai multe locaţii simultan. Faptul că norul radioactiv a putut acoperi întreaga ţară a reprezentat un indiciu legat de originea acestui accident.

Reţele de monitorizare, din 22 de state, au identificat cantităţi mici de ale izotopului de ruteniu: ruteniul-106, care nu apare în mod natural şi care are în componenţa sa 106 protoni şi neutroni în interiorul nucleului.

„Am fost şocaţi”, a declarat Georg Steinhauser, expert în radioecologie de la Universitatea Leibniz. „Nu am mai văzut aşa ceva până în acel moment”, a mai adăugat el.

Explicaţia oficială pentru această scurgere de radiaţii a fost cea legată de dezintegrarea unui satelit care avea în componenţa sa acest izotop. Totuşi, pornind de la observaţiile din România şi tiparele pe care le urmează curenţii de aer din acea perioadă, oamenii de ştiinţă au stabilit că sursa acestor radiaţii se află în complexul nuclear de la Mayak.

Citeşte şi:

Rusia lansează la apă centrala nucleară plutitoare Akademik Lomonosov

În Federaţia Rusă mai operează încă 10 reactoare nucleare asemănătoare celui care a explodat la Cernobîl

Trei reactoare ale unei centrale atomice din Rusia, oprite în urma unei defecţiuni electrice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase