Home » D:News » Primăria Capitalei: Nu se vor tăia copaci sănătoşi din Cişmigiu şi nu se vor pune chioşcuri noi

Primăria Capitalei: Nu se vor tăia copaci sănătoşi din Cişmigiu şi nu se vor pune chioşcuri noi

Primăria Capitalei: Nu se vor tăia copaci sănătoşi din Cişmigiu şi nu se vor pune chioşcuri noi
Publicat: 02.08.2019
Primăria Capitalei anunţă că reabilitarea parcului Cişmigiu nu presupune defrişarea arborilor sănătoşi sau montarea de noi chioşcuri. Potrivit directorului ALPAB, cei 60 de copaci care se vor defrişa sunt uscaţi sau bolnavi. De asemenea, reprezentanţii PMB spun că nu se vor tăia platani.

„Primăria Capitalei respinge ferm afirmaţiile conform cărora ar propune “arbori monumentali sănătoşi” pentru defrişare în Grădina Cişmigiu, sau ar intenţiona “mutilarea” acestui parc istoric, aşa cum eronat a apărut în mediul online (…) Prin proiectul de reabilitare peisagistică a parcului istoric Grădina Cişmigiu, pentru care au fost aprobaţi miercuri indicatorii tehnico-economici, Primăria Capitalei doreşte restaurarea acestui obiectiv, pe care să-l redea bucureştenilor ca spaţiu public de calitate, sigur pentru vizitatori şi care să păstreze amprenta sa istorică”, se arată într-un comunicat transmis de PMB, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, prin proiect nu se propun spaţii comerciale noi, şi nici defrişări de arbori pentru realizarea de restaurante, ci sunt prevăzute plantări noi.

„Referitor la situaţia arborilor seculari, plantaţi înainte de cel de-al doilea război mondial, facem precizarea că, după elaborarea Proiectului tehnic, va avea loc acţiunea de cartare a fiecărui copac în parte, întrucât vorbim de o intervenţie integrată, aşadar inclusiv din acest punct de vedere. Copacii sănătoşi şi cu valoare dendrologică şi/sau peisagistică vor fi menţinuţi şi îngrijiţi, iar în cazul celor uscaţi sau bolnavi se va identifica, după caz, în ce măsură au nevoie de tratamente sau de defrişare, pentru a nu îmbolnăvi şi alţi coaci şi pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important întrucât Primăria Capitalei doreşte să nu se repete incidente similare celor din iarna trecută, când s-au rupt crengi şi s-au prăbuşit copaci, din cauza fenomenelor meteo extreme”, mai spun reprezentanţii PMB, care mai precizează că se intenţionează toaletarea zonelor verzi şi plantarea de arbori de calitate.

De asemenea, prin proiect se propune demontarea a patruzeci de bucăţi de tonete/cabine pază/toalete ecologice.

„În ceea ce priveşte construcţiile existente, vor avea loc desfiinţări ale elementelor parazitare şi care imprimă o imagine improprie: împrejmuiri realizate în dezacord cu statutul de parc istoric, grupuri sanitare, chioşcuri, automate, rampe de gunoi, obiecte de mobilier urban şi de decor distruse sau cu aspect disonant faţă de specificul parcului.Totodată, prin proiect se propun amplasamente amenajate coerent în structura istorică a parcului, cu toate utilităţile aduse în casete ascunse (apa, canalizare, electricitate) pentru a putea fi utilizate în mod permanent sau temporar (târguri, festivităţi, chioşcuri)”, se arată în comunicatul PMB.

Sursa citată mai arată că documentaţia proiectului prevede expres că „intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare”.

Prezent, joi, în Parcul Cişmigiu, directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Marius Albişor, a precizat faptul că aproximativ 60 de arbori în declin biologic ar putea fi defrişaţi.

„Nu se va tăia niciun copac sănătos, se vor tăia doar copaci bolnavi, parazitari şi nu din motive de a amplasa altceva în locul lor. Un proiect funcţionează în felul următor: în prima fază se face un fel de studiu de fezabilitate, prin care se estimează valoare lucrării. În momentul de faţă, avem 60 de arbori în declin biologic şi e în curs de avizare defrişarea lor. După faza SF, urmează proiectul tehnic, unde se identifică fiecare arbore, ajunge proiectul la o comisie din primărie, deci nu se pune problema de tăiere” , a precizat directorul ALPAB.

Proiectul de restaurare a Parcului prevede şi amenajara unei alei din piatră tasată care să treacă prin mijlocul peluzei principale, adică cea de iarbă. Aleea ar urma să fie lată de trei metri, şi astfel să se distrugă iarba.

„Nu e vorba despre un pavaj. Este o alee în mijlocul peluzei. În faza de proiect tehnic va fi o dezbatere publică. Dacă în urma dezbaterii se va concluziona că este o idee greşită, nu se va face”, spune Albişor.

Precizări despre această alee a făcut şi directorul Companiei Dezvoltare Durabilă, Petre Ene.

„Din perspectiva arhitectului, care este un om de creaţie, el a considerat că se pune mai bine în valoare o perspectivă a unei alei, a axului – de fapt tot parcul este centrat pe acest ax. Pentru a pune în valoare toată compoziţia parcului (…) Noi avem o propunere. Dacă există şi alte propuneri, la faza de proiect tehnic pot apărea tot felul de propuneri”, a precizat Ene.

Precizările Primăriei vin după ce membri USR au precizat faptul că prin acest proiect Primăria Capitalei ar intenţiona să taie copaci seculari din parcul Cişmigiu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase