Home » D:News » Crize de furie copil. Când trebuie dus la psiholog?

Crize de furie copil. Când trebuie dus la psiholog?

Crize de furie copil. Când trebuie dus la psiholog?
Publicat: 19.09.2019
Nu o dată, părinţii experimentează sentimente de neputinţă, de frustrare, de furie căci nu găsesc efectiv soluţii pentru a-şi ajuta copilul de vârstă mai mică sau mai mare să treacă peste sentimente de neputinţă, stări de frustrare, furie.

CSÎD: Există vreo legătură între alimentaţia copilului şi crizele de furie?
Psiholog Ioana Niţă Amarandei: Da. Printre alţi factori de declanşare şi menţinere se numără şi problemele de alimentaţie. Incapacitatea de a înţelege şi implicit de a comunica ceea ce simt, aici facem referire la senzaţiile resimţite la nivelul organismului, îi frustrează, iar pentru ca disconfortul nu încetează ei, percep că nu pot modifica situaţia (neputinţa) şi aşa se instalează furia.

Părinţii cedează în faţă crizelor de furie ale copiilor, de obicei

CSÎD: Până unde pot merge copiii mici cu furia?
Psiholog Ioana Niţă Amarandei: În multe dintre situaţiile întâlnite de mine părinţii sunt cei care cedează acceselor de furie ale propriilor copii aflaţi la vârsta antepreşcolarităţii sau preşcolarităţii. J Piaget susţine ideea conform căreia copilului antepreşcolar îi predomină gândirea simbolică şi preconceptuală, marcând prezenţa, la nivel mental, a stadiului preoperaţional în care se vehiculează simboluri diferite (inclusiv cele verbale), facilitând trecerea inteligenţei de la empiric la reflexiv.
Această gândire preoperaţională, ce se dezvoltă mai ales în intervalul de 2-4 ani, este caracterizată de egocentrism, adică analiza lumii înconjurătoare se realizează doar prin prisma propriilor trăiri şi dorinţe ale copilului.

Citeşte continuarea pe CSID!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase