Home » D:News » Regina-mamă Elena a fost reînhumată la Catedrala Regală din Curtea de Argeş

Regina-mamă Elena a fost reînhumată la Catedrala Regală din Curtea de Argeş

Regina-mamă Elena a fost reînhumată la Catedrala  Regală din Curtea de Argeş
Publicat: 19.10.2019
Slujba de înmormântare prilejuită de reînhumarea Reginei-mamă Elena alături de fiul ei, Regele Mihai I - la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş -, a început la Catedrala istorică Episcopală şi Regală, unde, vineri seară, a fost depus sicriul cu osemintele acesteia.

Sicriul Reginei-mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, în jurul orei 16.00. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeş au purtat sicriul din maşina cu care a fost adus din Bucureşti în catedrală, apoi l-au aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă şi coroana rotundă cu flori albe.

Sâmbătă, la ora 12.00, a început slujba de înmormântare, oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, ÎPS Mitropolitul Varsanufie şi ÎPS Mitropolitul Calinic.

La ceremonie au participat membrii Familiei Regale, printre care principesa Margareta, Custodele Coroanei Române.

Apoi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, a fost dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, de la ora 12.45, a avut loc ceremonia de reînhumare.

În tot acest timp, publicul a avut acces atât în parcul Catedralei istorice, cât şi pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri dimineaţă, sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena a fost adus din Elveţia în România, cu un avion militar Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române. La aeroport, a urmat un ceremonial militar şi religios, la care au fost prezenţi principesa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai corpului diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România.

Cel care s-a ocupat, vineri, de ceremonialul repatrierii Reginei-Mamă Elena este generalul Gelaledin Nezir, acelaşi care a stat în spatele organizării funeraliilor Regelui Mihai şi ale Reginei Ana.

La ceremonialul organizat pe Aeroportul Otopeni au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, premierul desemnat Ludovic Orban, ministrul Culturii, Daniel Breaz, secretarul de stat Raed Arafat şi Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti.

De la aeroport, cortegiul funerar a mers la Palatul Elisabeta din Bucureşti, unde sicriul a fost depus în Sala Regilor.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a dorit ca, în mod simbolic, „sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale săptămâna aceasta.

În jurul orei 13.00, Patriarhul Daniel a spus o rugăciune în memoria Reginei-Mamă Elena, după care cortegiul funerar a pornit spre Curtea de Argeş.

O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până pe 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

Familia regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase