Home » D:News » Profesori de la un liceu din România, condamnaţi la închisoare pentru că nu notau absenţele şi modificau notele

Profesori de la un liceu din România, condamnaţi la închisoare pentru că nu notau absenţele şi modificau notele

Profesori de la un liceu din România, condamnaţi la închisoare pentru că nu notau absenţele şi modificau notele
Publicat: 31.10.2019
Mai mulţi profesori de la un liceu din judeţul Neamţ au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, fiind bănuiţi că modificau note în catalog şi nu notau absenţele elevilor. O profesoară a spus în instanţă că a notat prezenţele, dar notiţele au fost distruse de şoareci. Decizia nu este definitivă, potrivit agenţiei de presă Mediafax.

Printr-o sentinţă pronunţată de Judecătoria Roman, 12 profesori de la Liceul „Ion Ionescu de la Brad” din judeţul Neamţ au fost condamnaţi la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată, după ce au trecut în cataloage note fictive şi nu au semnalat toate absenţele unor elevi de la seral. În acelaşi dosar a mai fost condamnată şi secretara liceului, care a semnat o cerere în numele unei eleve.

Mărturiile profesorilor din timpul judecăţii sunt foarte asemănătoare, cei mai mulţi declarând că nu sunt vinovaţi, că nu i-au notat pe elevi fără ca aceştia să fie prezenţi la ore şi că notele şi absenţele erau trecute iniţial într-un carnet sau pe foi, iar mai apoi în catalog.

Singurul lucru care diferă de la un profesor la altul este metoda de evaluare. Spre exemplu, profesoara de limbă engleză a spus că îşi asculta elevii, că le dădea teste şi referate sau proiecte de echipă.

„Indiferent de modalitatea în care nota elevii, acorda note doar celor care erau prezenţi la ore, cu precizarea că notele şi absenţele nu erau trecute cu operativitate în catalog deoarece nu reuşea (…) la fiecare oră de curs. (…) Acestea (…) evidenţiate într-un caiet personal pe care sunt obligaţi să îl ţină conform regulamentului. În primă fază nota absenţele în acest caiet şi datorită faptului că prindea catalogul mai rar, nu reuşea să se încadreze înainte de perioada de raportare a absenţelor la IŞJ. În aceste condiţii nu mai reuşea să treacă toate absenţele, acestea fiind evidenţiate în catalog doar parţial”, se arată în motivarea instanţei.

Profesoara a declarat în instanţă că nu mai poate dovedi că elevii au fost prezenţi la ore şi că au dat lucrări sau au predat proiecte, pentru că acestea ar fi fost distruse de şoareci.

„Au existat situaţii în care absenţele (..) din caietul personal nu mai erau trecute în catalog, deoarece între timp elevul le motiva. Nu există în regulament obligaţia de a păstra testele, referatele sau proiectele, ci doar tezele pe o perioadă de un an. A păstrat o perioadă de timp într-un dulap lucrările şi proiectele, dar acestea i-au fost deteriorate de şoareci. Inculpata şi-a exprimat consimţământul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în eventualitatea reţinerii vinovăţiei.”, se arată în motivare.

Decizia magistraţilor de la Judecătoria Roman nu este definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, unde cauza se judecă în continuare.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase