Home » D:News » Doi câini salvatori din România ajută la căutarea victimelor cutremurului din Albania

Doi câini salvatori din România ajută la căutarea victimelor cutremurului din Albania

Doi câini salvatori din România ajută la căutarea victimelor cutremurului din Albania
Publicat: 29.11.2019
Doi câini utilitari special instruiţi, Challapa şi Billy, participă în aceste zile la misiunea de căutare şi salvare a victimelor cutremurului din Albania.

Câinii participă la misiune alături de stăpânii lor, Vlad Popescu şi Romică Chinţoi, ambii voluntari la Clubul Câinilor Utilitari (CCU) din Bucureşti. Aceştia au decolat marţi seară cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinaţia Tirana, potrivit unui comunicat de presă remis Descoperă de reprezentanţii CCU.

Echipele române intervin de miercuri dimineaţă, în sprijinul autorităţilor din Albania, în urma cutremurului în care peste 40 de persoane au decedat. Echipele de intervenţie au reuşit alături de câinii special antrenaţi să recupereze de sub dărâmături mai multe persoane decedate, printre care şi un cuplu, pe care salvatorii i-au găsit îmbrăţişaţi.

„Este o misiune grea pentru noi, fiind practic prima intervenţie reală a clubului în caz de cutremur. De asemenea, au fost numeroase replici care ne-au pus în dificultate, deoarece sunt mult cladiri grav avariate şi care riscă să se prabuşească în orice moment. Sperăm să se încheie curând căutările şi să ne întoarcem acasă cu bine, atât noi, cât şi căţeii”, a declarat de la faţa locului Vlad Popescu, fondator al Clubului Câinior Utilitari.

Romica Chintoi, celălalt voluntar român care se află în Albania, a afirmat că un câine salvator are eficienţă sporită în detecţia persoanelor surprinse în astfel de situaţii. „Acesta se deplasează rapid prin dărâmături şi poate pătrunde în zone periculoase şi spaţii înguste, fiind astfel esenţiali în localizarea victimelor. Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1000 de ore de antrenament şi simulari de cutremur în diferite condiţii meteo şi în zone greu accesibile pentru oameni”, a precizat voluntarul de la Clubul Câinilor Utilitari.

Cele două echipele om-câine ale CCU prezente în Albania sunt atestate în cadrul programelor organizate de Ministerul Afacerilor Interne la Centrul Chinologic „Aurel Greblea” – Sibiu, iar intervenţia din Albania are loc în cadrul protocolului semnat de CCU cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase