Home » D:News » Australia a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie

Australia a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie

Australia a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie
Publicat: 19.12.2019
Australia s-a confruntat marţi cu cea mai călduroasă zi din istorie, depăşind orice record de temperatură înregistrat până acum, în acestă primăvară izbucnind cele mai mari incendii de vegetaţie, potrivit datelor publicate de Biroul de Meteorologie (BoM), relatează DPA.

Temperatura maximă medie în toată ţara a fost de 40,9 grade Celsius marţi, încălcând recordul anterior de 40,3 grade stabilit în ianuarie 2013, a anunţat biroul meteorologic australian.

„Această căldură s-a răspândit ieri, cu temperaturi de peste 45 de grade în mare parte din teritoriul Australiei”, a declarat miercuri Diana Eadie, meteorolog, într-un anunţ video.

Valul de căldură excepţional a făcut ca ziua de marţi să fie cea mai caldă zi din Australia, dar este puţin probabil ca recordul să dureze mult timp, potrivit Mediafax.

„Această căldură se va intensifica astăzi. Sudul şi centrul Australiei se vor sufoca cu temperaturi cuprinse între 8 şi 16 grade peste medie”, a spus Eadie.

Cea mai călduros loc din Australia a fost înregistrat marţi în oraşul Ceduna din sudul Australiei, unde temperatura a fost de 46,5 grade Celsius, potrivit Biroului de Meteorologie.

Căldura record se înregistrează pe măsură ce ţara continuă să lupte cu o secetă severă, în ultimii doi ani şi o criză masivă de incendii de vegetaţie de la începutul acestui an în estul Australiei.

Masa de aer cald este de aşteptat să se deplaseze în toată ţara în următoarele zile, hărţile BoM arată „condiţii severe până la extreme de caniculă” pentru următoarele trei zile.

În oraşul Oodnadatta din sud – care deţine recordul pentru cel mai călduros loc din Australia, 50,7 grade [la 2 ianuarie 1960] – sunt prognozate temperaturi de până la 47 de grade pentru următoarele trei zile. Se estimează că joi temperaturile din Oak Valley, în sud-vestul Australiei, vor atinge 49 de grade.

La începutul acestei săptămâni, Perth, capitala regiunii Australia de Vest, a înregistrat trei zile la rând peste 40 de grade – un record pentru luna decembrie.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase