Home » D:News » Inteligenţa artificială ar putea oferi o ”a doua opinie” în cazul cancerului la sân

Inteligenţa artificială ar putea oferi o ”a doua opinie” în cazul cancerului la sân

Inteligenţa artificială ar putea oferi o ”a doua opinie” în cazul cancerului la sân
Publicat: 13.01.2020
Autorii studiului sunt de părere că algoritmul lor ar putea reduce cu 88% numărul cazurilor în care este nevoie de o a doua opinie medicală.

Cancerul de sân este una dintre cele mai comune forme de cancer pe care o femeie le poate dezvolta, din această cauză, de-a lungul timpului, cercetătorii şi-au concentrat atenţia asupra înţelegerii şi tratării acestei maladii. Dat fiind faptul că această formă de cancer încă nu se poate preveni, cea mai bună opţiune pe care o au pacienţii este aceea de a primi din timp un diagnostic clar, urmat de tratament.

„Cu cât identifici mai devreme un cancer de sân, cu atât este mai bine pentru pacient”, a declarat Dominic King, cercetător al Google Health.

Cercetătorii de la Google Health şi Cancer Research, Regatul Unit, au creat un program de inteligenţă artificială care poate să identifice mai eficient cancerul în mamografii. De asemenea, după cum explică oamenii de ştiinţă, acest algoritm poate să fie folosit pentru a obţine o a doua opinie medicală în acele cazuri în care practicienii care se ocupă de caz au probleme în ceea ce priveşte stabilirea diagnosticului, notează Medicalxpress.

„Ne gândim la această tehnologie într-un mod care să sprijine şi să permită unui expert sau unui pacient să obţină cele mai bune rezultate din orice diagnostic pe care l-au avut”, a explicat Dominic King.

Cercetătorii din cadrul acestui proiect au plecat de la reglementările medicale din Regatul Unit care cer ca orice mamografie să fie studiată de către doi medici oncologi înainte de a putea pune un diagnostic. Acest sistem este gândit în beneficiul pacientului, dar, în mod evident, se dovedeşte a fi o sarcină căreia îi trebuie alocat mult timp.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au comparat rezultatele primului specialist cu cele ale algoritmului; în situaţia în care cele două decizii coincideau, cazul era considerat rezolvat. Totuşi, dacă cei doi nu puneau acelaşi diagnostic, se apela la opinia unui al doilea expert uman. Din analiza datelor legate de modul în care primul oncolog şi inteligenţa artificială au pus diagnosticele, cercetătorii au ajuns la concluzia că acest instrument ar putea să reducă cu 88% volumul de muncă al celui de al doilea expert.

Cercetătorii din cadrul acestui studiu au folosit peste 30.000 de mamografii ale unor pacienţi din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, incluzând cazuri în care diagnosticul era uşor de pus şi ajungând la cazuri în care opiniile experţilor erau împărţite.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase