Home » D:News » Încă un oraş din China a fost închis din cauza coronavirusului. Anunţul Comisiei Europene despre posibilitatea existenţei unor cazuri în UE

Încă un oraş din China a fost închis din cauza coronavirusului. Anunţul Comisiei Europene despre posibilitatea existenţei unor cazuri în UE

Încă un oraş din China a fost închis din cauza coronavirusului. Anunţul Comisiei Europene despre posibilitatea existenţei unor cazuri  în UE
Publicat: 23.01.2020
Statele membre ale Uniunii Europene nu au raportat cazuri de coronavirus, a declarat Stefan De keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Executivul European lucrează la asigurarea măsurilor necesare pe care UE le poate aplica în cazul în care sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire.

„Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei şi continuă să coordoneze măsurile de răspuns necesare la nivelul UE. Comisarul (pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară- n.r.) Kyriakides a discutat, în această dimineaţă, situaţia generată de coronavirus cu directorul-general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ieri cu miniştrii Sănătăţii din Italia şi Franţa. Comisia a convocat, ieri, o a doua şedinţă a Comitetului pentru Securitatea Sănătăţii pentru a discuta noutăţile evaluării de risc şi posibilele implicaţii pentru UE. Suntem pregătiţi să intensificăm efoturile noastre şi sprijinul pentru statele membre pentru a asigura coordonarea răspunsului iar măsurile de control corespunzătoare să fie aplicate, dacă este nevoie”, a transmis, joi, Stefan De keersmaecker, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, „nu au fost raportate cazuri de către statele membre UE până acum”.

„Comisia şi statele membre aşteaptă evaluarea OMS ca urmare a celei de-a doua întâlniri, care va avea loc astăzi, 23 ianuarie”, a mai transmis Stefan De keersmaecker.

Coronavirusul din China a ajuns în Scoţia

La câteva ore de la acest anunţ, site-ului publicaţiei Scottish Sun a scris că patru cetăţeni chinezi bănuiţi că sunt infectaţi cu un coronavirus periculos sunt trataţi la spitalele din Scoţia. Pacienţii, sosiţi din oraşul Wuhan, prezintă probleme respiratorii şi au fost internaţi în unităţile medicale din Edinburgh şi Glasgow.

Şeful departamentului de boli infecţioase de la Universitatea din Edinburgh, profesorul Jurgen Haas, a declarat că multe alte asemenea cazuri vor apărea în alte oraşe britanice.

În afara Chinei, alte îmbolnăviri au fost confirmate în ultimele ore în Singapore, Vietnam sau Arabia Saudită. Potrivit autorităţilor de la Beijing, bilanţul de până acum este de 17 morţi şi peste 600 de persoane infectate, deşi unele surse neoficiale vorbesc de cel puţin 25 de decese.

Autorităţile de la Beijing au anulat toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc

Autorităţile locale de la Beijing au anulat joi toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc, cu scopul de a preveni răspândirea noului tip de coronavirus care afectează ţara, informează CNN.

„Pentru a controla epidemia şi a proteja sănătatea şi vieţile oamenilor (…) am decis să anulăm toate evenimentele de amploare în Beijing, inclusiv târgurile, începând de astăzi”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru Cultură şi Turism de la Beijing.

„Cetăţenilor li se recomandă să ia măsuri preventive suplimentare. Vom comunica toate schimbările de politici pe măsură ce situaţia evoluează”.

Festivităţile dedicate Anului Nou Chinezesc au loc în perioada 25 ianuarie – 8 februarie.

Un alt oraş din China a fost pus în carantină din cauza noului coronavirus

Oraşul Huanggang, cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, este al doilea pus în carantină de autorităţile chineze, ca măsură de a opri răspândirea numărului de infecţii provocate de un nou coronavirus, transmite BBC.

Joi noapte, imediat după miezul nopţii, trenurile şi autobuzele nu vor mai circula în Huanggang, localitate aflată la 70 de kilometri de Wuhan, primul oraş pus sub carantină. Locuitorilor li s-a cerut să nu plece din oraş nici prin alte mijloace. Potrivit Reuters, în Huanggang au fost raportate 12 cazuri de infecţie cu virusul.

Un al treilea oraş, Ezhou, a anunţat că a închis gările.

Potrivit unui oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, decizia de a pune în carantină oraşul Wuhan, cu o populaţie de 11 milioane de oameni, este una fără precedent în istoria sănătăţii publice. Gauden Galea, reprezentantul OMS în Beijing a declarant pentru Reuters că măsura nu a fost recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pe reţelele sociale, au apărut mai multe clipuri cu membrii serviciilor de Securitate care blochează intrările în gările şi aeroportul din Wuhan. Un alt video arată o persoană preluată cu cutie mare din aeroportul din Shanghai, după ce raportase simptome ale bolii.

Va instaura OMS stare de urgenţă din cauza coronavirusului din China?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea anunţa joi dacă valul de îmbolnăviri cauzat de noul tip de coronavirus din China reprezintă o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, o decizie luată relativ rar, potrivit Deutsche Welle.

Din 2009 până în prezent starea de urgenţă a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 şi cea de Ebola din 2018.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase