Home » Știință » A fost determinat anul din istorie în care nu ţi-ai fi dorit să trăieşti, deşi nu a avut loc nicio epidemie şi niciun genocid

A fost determinat anul din istorie în care nu ţi-ai fi dorit să trăieşti, deşi nu a avut loc nicio epidemie şi niciun genocid

A fost determinat anul din istorie în care nu ţi-ai fi dorit să trăieşti, deşi nu a avut loc nicio epidemie şi niciun genocid
Publicat: 17.11.2018
Specialiştii au determinat că 536 este anul în care nu ţi-ai fi dorit să trăieşti. În acest an se împlinea un deceniu de la începerea domniei Bizantine a împăratului Iustinian I-ul.

„Acesta a fost începutul uneia dintre cele mai groaznice perioade în care puteai trăi”, a declarat arheologul Michael McCormick din cadrul Universităţii Harvard. Conform Science Alert, anul nu a fost marcat nici de epidemii, nici de genocide.

Perioada este marcată de apariţia, pe cer, a unui nor misterios ce a blocat lumina solară. Fenomenul a dus la scăderea temperaturilor şi instalarea haosului în întreaga lume din cauza secetei, distrugerii culturilor, ninsorile din China ce au avut loc vara şi foametei.

Specialiştii sugerează că fenomenul a fost provocat de o erupţie vulcanică, dovezile acestui lucru fiind descoperite atât în nucleele de gheaţă din Antarctica, cât şi în inelele trunchiurilor copacilor. În prezent, o nouă analiză detaliată a unui nucleu din gheţarul Colle Gnifetti, aflat la graniţa dintre Elveţia şi Italia, adune noi informaţii.

În anul 536 cenuşa vulcanică şi materialele piroclastice s-au amestecat cu stratul de gheaţă, fapt ce indică existenţa unei noi erupţii vulcanice în 540 ce ar fi prelungit catastrofa. Apoi în 541 a apărut ciuma lui Iustinian şi lucrurile s-au înrăutăţit.

Conform analizelor, cercetătorii au observat că din anul 640 a apărut şi un strat de plumb în nucleul de gheaţă. Plumbul era extras şi utilizat pentru fabricarea monedelor. La scurt timp după anul 660, economia a început să-şi revină, fiind necesari aproximativ 100 de ani pentru ca acest lucru să aibă loc.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Enigma anului 536: ce s-a întâmplat atunci cu Pământul?

Anul fără vară. Top 5 cele mai BIZARE dezastrele naturale care au provocat zeci de mii de morţi. Două dintre ele au afectat întreaga lume

Geologii avertizează: unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă

O erupţie apocaliptică care ar putea distruge civilizaţia este mult mai aproape decât se credea ante

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase