Home » D:News » Noul coronavirus din China şi teoriile conspiraţiei. Decizia luată de Facebook în acest sens

Noul coronavirus din China şi teoriile conspiraţiei. Decizia luată de Facebook în acest sens

Publicat: 03.02.2020
Noul coronavirus din China şi teoriile conspiraţiei. Decizia luată de Facebook în acest sens
Credit foto: Profimedia
Facebook a anunţat că va elimina postările care generează dezinformare cu privire la coronavirus, fapt care va însemna o adevărată provocare, transmite Reuters.

Focarul de coronavirus a stârnit un val de sentimente anti-China la nivel global. Informaţiile false s-au răspândit foarte mult pe internet, promovate de teoreticieni ai conspiraţiei şi exacerbate de o lipsă a datelor din zonele apropiate de centrul oraşului Wuhan din China, unde a început focarul.

Facebook a comunicat într-o postare pe blog că va elimina conţinutul despre virus „cu pretenţii false sau teorii ale conspiraţiei care au fost semnalizate de către organizaţiile mondiale de sănătate şi autorităţile locale de sănătate”, afirmând că un astfel de conţinut ar încălca interdicţia de dezinformare care conduce chiar la „vătămarea fizică”.

Această mişcare este neobişnuit de agresivă pentru cea mai mare reţea de socializare din lume.

De asemenea, decizia este în contradicţie cu cele luate de alte reţele sociale importante din SUA. YouTube, care are 2 miliarde de utilizatori lunari, Twitter şi Reddit, care au sute de milioane de utilizatori, au confirmat că nu consideră că informaţiile inexacte despre sănătate reprezintă o încălcare a politicilor lor.

TikTok, deţinută de Bytedance, şi Pinterest interzic dezinformarea şi elimină activ conţinutul fals în privinţa coronavirusui, potrivit sursei citate.

Teorii ale conspiraţiei şi informaţii false legate de coronavirus

Teorii ale conspiraţiei şi informaţii false despre originea şi impactul noului tip de coronavirus descoperit în China sunt propagate pe reţelele de socializare online cu aceeaşi repeziciune cu care se răspândeşte virusul la nivel global.

Dezinformarea porneşte de la informaţii distorsionate despre evenimente reale, în acest caz fiind vorba despre o simulare privind o posibilă pandemie cu coronavirus care a avut loc la Centrul pentru siguranţa sănătăţii Johns Hopkins din SUA, în octombrie 2019.

De asemenea, pe reţelele de socializare online a fost distribuit un articol apărut pe 24 ianuarie pe site-ul InfoWars în care se susţinea că Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi alţii „au prezis decesul a până la 65 de milioane de persoane în timpul unor simulări efectuate în urmă cu trei luni”.

În luna octombrie 2019, la Centrul pentru siguranţa sănătăţii Johns Hopkins din Baltimore, statul american Maryland, a avut loc un exerciţiu, numit „Evenimentul 201”, care a avut ca subiect măsurile de urgenţă care ar trebui să fie luate în eventualitatea unei „pandemii foarte grave”. Dar simularea nu a avut ca subiect noul tip de coronavirus apărut în China, numit oficial 2019-nCoV, şi nu a avut ca rezultat predicţii privind numărul de decese în viaţa reală provocate de un virus.

„Pentru a fi foarte clari, Centrul pentru siguranţa sănătăţii şi partenerii nu au făcut predicţii în timpul simulării. În scenariu, am creat o pandemie cu coronavirus fictivă, dar am declarat clar că nu este vorba despre o predicţie”, a transmis centrul într-un comunicat citat de Mediafax.

„În schimb, simularea a servit pentru a sublinia provocările legate de pregătire şi reacţie care ar putea apărea în cazul unei pandemii foarte grave. Nu prezicem acum că vor muri 65 de milioane de persoane din cauza nCoV+2019. Simularea a inclus o versiune nouă de coronavirus, iar informaţiile pe care le-am folosit pentru modelarea impactului potenţial al virusului fictiv nu sunt similare „, a mai transmis centrul.

Scenariul maladiei începute de la o fermă de porci

Scenariul a avut la bază o maladie care debutează la o fermă de porci din Brazilia şi se răspândeşte la nivel global, provocând moartea a 65 de milioane de persoane. Informaţiile şi înregistrările video de la eveniment sunt disponibile online, iar centrul a transmis că a mai găzduit manifestări similare şi în trecut.

Faptul că simularea a avut ca subiect un nou tip de coronavirus nu este suprinzător, a declarat David Hamer, profesor de sănătate globală şi medicină la Universitatea din Boston, pentru FactCheck.org, o platformă care încearcă să lupte împotriva dezinformării pe plaformele social media. Hamer spune că scopul unor simulări de acest tip – la care participă reprezentanţi din diverse domenii, din cercetare, sănătate publică şi guvern – este de „a prezenta un scenariu necunoscut şi a avea echipe care colaborează pentru a dezvolta măsuri de urgenţă”.

„Simulările pot fi destul de intense. Creatorii încearcă să le facă suficient de realiste”, a mai spus acesta. „Virusuri ale sistemului respirator, preum coronavirusul, SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) sunt exemple potrivite pentru a fi folosite în astfel de simulări, pentru că se răspândesc foarte repede”, a explicat profesorul.

Este important, a mai spus acesta, să se înţeleagă faptul că 2019-nCoV este doar un virus dintr-o clasă mai mare, o familie relativ comună de agenţi patogeni, care au capacităţi variate de a provoca infecţii.

Fundaţia Gates şi coronavirusul

O altă informaţie răspândită pe reţelele de social media a fost aceea că Fundaţia Gates „a finanţat un grup care deţinea patentul pentru virus şi acum sprijină financiar cercetările pentru crearea unui vaccin care să stopeze răspândirea acestuia”.

Însă patentul la care se face referire – nr. 10.130.701 – este pentru o versiune modificată a unui virus al bronşitei infecţioase aviare, un alt tip de coronavirus, care afectează păsările, nu oamenii. Patentul este deţinut de Pirbright Institute – un centru de cercetare din Marea Britanie -, care se ocupă cu prevenirea maladiilor virale la animale de fermă, iar mutaţiile create au rolul de a slăbi virusul pentru a putea fi folosit ca vaccin.

Matthew Frieman, specialist în coronavirusuri, de la Universitatea din Maryland, SUA, a confirmat pentru platformă că patentul nu are legătură cu noul virus din China.

La rândul lui, Centrul Pirbright a transmis un comunicat prin care arată că nu se ocupă de coronavirusuri umane, ci animale, în special cele specifice păsărilor. Totodată, deşi centrul britanic este finanţat şi de Fundaţia Gates, munca pentru acel vaccin nu a fost sprijinită financiar de acea organizaţie.

Fundaţia Gates finanţează în mod curent cercetări în domeniul combaterii bolilor, inclusiv pentru dezvoltarea şi livrarea de vaccinuri. Recent, a anunţat că va oferi suma de 10 milioane de dolari şi suport tehnic pentru sprijinirea eforturilor din China şi Africa de stopare a răspândirii noului coronavirus.

 

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase