Home » Știință » Ce se întâmplă în corpul oamenilor infectaţi cu noul coronavirus?

Ce se întâmplă în corpul oamenilor infectaţi cu noul coronavirus?

Publicat: 01.02.2020
Noul coronavirus apărut în China, care a determinat OMS să impună starea de urgenţă internaţională, este o luptă cu necunoscutul pentru medicii care tratează aceşti bolnavi.

Cum atacă coronavirusul corpul uman? Care sunt toate simptomele? Cine este mai predispus să se îmbolnăvească grav sau să moară? Cum se tratează infecţia de coronavirus? Sunt câteva dintre întrebările care macină minţile oamenilor de ştiinţă şi medicilor care se confruntă cu epidemia de coronavirus, care s-a răspândit din China, şi afectează alte peste 20 de ţări.

Acum, medicii din linia întâi care se luptă cu noul coronavirus la Spitalul Jinyintan din Wuhan, unde a izbucnit epidemia, la finalul lui decembrie 2019, încep să ofere răspunsuri la aceste întrebări, potrivit BBC.

Aceştia au publicat în jurnalul medical Lancet o analiză detaliată a primilor 99 de pacienţi trataţi (67 bărbaţi şi 32 de femei) în acest spital de boli infecţioase. Pacienţii au fost internaţi la data de 1 ianaurie 2020, iar studiul cuprinde monitorizarea lor până la data de 20 ianuarie 2020.

Coronavirusul atacă plămânii

Toţi cei 99 de pacienţi ajunşi la spital aveau pneumonie, plămânii lor fiind inflamaţi, iar micile alveole pulmonare, unde oxigenul se mişcă către sânge, erau pline cu apă.

Alte simptome înregistrate de bolnavii de coronavirus:

 • febră – 82 pacienţi
 • tuse – 81 pacienţi
 • respiraţie îngreunată – 31 pacienţi
 • dureri musculare – 11 pacienţi
 • confuzie – 9 pacienţi
 • dureri de cap – 8 pacienţi
 • durere de gât – 5 pacienţi
 • rinoree – 4 pacienţi
 • durere în piept – 2 pacienţi

Primele decese de coronavirus

Primii doi pacienţi care au murit din cauza infecţiei cu coronavirus păreau destul de sănătoşi, chiar dacă fumau de mulţi ani, viciu care le-ar fi slăbit plămânii.

Primul, un bărbat în vârstă de 61 de ani, avea pneumonie acută atunci când a ajuns la spital. Avea probleme grave de respiraţie (sindromul de detresă respiratorie acută – ARDS), ceea ce însemna că plămânii săi nu puteau pompa suficient oxigen către organele sale pentru a îl ţine în viaţă. Chiar dacă a fost ventilat mecanic, plămânii săi au cedat, iar inima i s-a oprit, astfel că a decedat în a 11-a zi de spitalizare.

Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 69 de ani, prezenta la rândul său dificultăţi acute de respiraţie (avea ARDS) şi pneumonie severă. I-a fost ataşat un plămân artificial ECMO (oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană n.r.), însă nu a fost suficient. A murit în a noua zi de spitalizare de pneumonie serveră şi şoc septic, după ce presiunea sa arterială a scăzut dramatic.

Cel puţin 10% dintre pacienţii de coronavirus au murit

La data de 25 ianuarie, dintre cei 99 de pacienţi internaţi pentru coronavirus:

 • 57 erau încă spitalizaţi
 • 31 fuseseră externaţi
 • 11 au murit.

Aceste cifre nu indică faptul că rata mortalităţii de coronavirus este de 11%, din moment ce unii dintre pacienţii aflaţi încă în spital ar putea muri, în timp ce mulţi alţii prezintă simptome uşoare, astfel că nu ajung să fie spitalizaţi, potrivit BBC.

Lucrătorii în pieţe şi coronavirusul

Se crede că animalele vii vândute la piaţa de peşte, fructe de mare şi animale sălbatice Huanan din Wuhan ar fi sursa infecţiei cu noul coronavirus, pe care OMS l-a denumit 2019 – nCoV.

Din cei 99 de pacienţi spitalizaţi, 49 au avut contact direct cu piaţa:

 • 47 dintre ei lucrau acolo, ca manageri sau vânzători
 • 2 erau cumpărători

Bărbaţii de vârstă mijlocie, cei mai afectaţi de coronavirus

Majoritatea celor 99 de pacienţi ajunşi la spitalul de boli infecţioase pentru coronavirus erau bărbaţi de vârstă mijlocie, având între 56 şi 67 de ani. Cu toate acestea, cele mai recente date indică o răspândire mai egală între sexe. Potrivit unui anunţ din 29 ianuarie 2020 al Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din China, în medie, 1,2 dintre cei infectaţi erau bărbaţi, la fiecare 1,0 femei.

Rata mai mare de bărbaţi bolnavi de coronavirus comparativ cu femeile ar putea avea două explicaţii:

 • Bărbaţii sunt mai predispuşi la îmbolnăvire, având nevoie de tratament în spital.
 • Din motive sociale şi culturale, este posibil ca bărbaţii să fi fost mai expuşi virusului atunci când a izbucnit.

„Predispoziţia redusă a femeilor la infecţii virale poate fi atribuită protecţiei la cromozomul X şi hormonilor sexuali, care joacă un rol important în imunitate”, a afirmat Li Zhang, doctor în cadrul Spitalului Jinyintan din Wuhan şi unul dintre autorii studiului.

Ce se întâmplă cu cei deja bolnavi care fac coronavirus?

Cei mai mulţi dintre cei 99 de pacienţi spitalizaţi pentru coronavirus aveau alte boli care i-au făcut mai vulnerabili la virusul 2019 – nCoV, fiind „un rezultat al unui sistem imunitar slăbit la acei pacienţi”.

Potrivit autorilor cercetării, 40 dintre pacienţi aveau o inimă slăbită sau vase de sânge afectate din cauza unor probleme cardiologice, insuficienţă cardiologică şi infarct. Totodată, alţi 12 pacienţi care au făcut coronavirus aveau diabet.

Doctorii care au efectuat acest studiu recunosc că este unul limitat, având în vedere că au analizat doar 99 de pacienţi, însă aceştia concluzionează că virusul 2019 – nCoV a înregistrat multe cazuri încă de la început şi este mai probabil să infecteze bărbaţii mai în vârstă cu comorbidităţi şi poate avea ca rezultat o boală respiratorie severă sau chiar fatală, precum sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), a cărui rată de mortalitate este de până la 50%.

 Vă recomandăm să citiţi şi:

Perioada de incubaţie a noului coronavirus din China este de aproximativ 5 zile

Care sunt diferenţele între virusul SARS şi coronavirusul nou apărut în China

Anunţul ANPC despre produsele venite din China, de unde a izbucnit epidemia de coronavirus

Oamenii de ştiinţă din Australia au recreat noul coronavirus

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase