Home » D:News » Specialist de top: Coronavirusul ar putea infecta 60% din populaţia globală

Specialist de top: Coronavirusul ar putea infecta 60% din populaţia globală

Specialist de top: Coronavirusul ar putea infecta 60% din populaţia globală
Publicat: 11.02.2020
Coronavirusul din China s-ar putea extinde la două treimi din populaţia globală dacă nu va putea fi controlat, este de părere un reputat epidemiolog din Hong Kong.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat recent că cele mai noi cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, deşi nu au vizitat China, ar putea fi „vârful iceberg-ului”.

În acest context, profesorul Gabriel Leung, directorul departamentului de sănătate publică de la Universitatea din Hong Kong, afirmă că trebuie stabilite cu exactitate dimensiunile iceberg-ului. Cei mai mulţi experţi consideră că fiecare individ infectat ar putea transmite coronavirusul la încă 2,5 persoane, astfel că „rata de atac” a virusului este între 60 şi 80%.

„60% din populaţia globală reprezintă un număr extraordinar de mare”, a declarat Leung pentru The Guardian, înainte să participe la o întrunire de marţi a experţilor la sediul OMS de la Geneva.

Chiar dacă rata generală a fatalităţii este foarte scăzută, de 1%, bilanţul deceselor ar fi în continuare foarte ridicat, crede directorul departamentului de sănătate publică de la Universitatea din Hong Kong.

Dacă măsurile împotriva coronavirus din China au funcţionat ar trebui implementate în întreaga lume

În cadrul întâlnirii de la Geneva, Leung va puncta că principala problemă este stabilirea nivelului răspândirii epidemiei la nivel global. O altă prioritate este de a afla dacă măsurile drastice de prevenţie adoptate în China, pentru a controla răspândirea virusului, au funcţionat, iar dacă s-a întâmplat acest lucru ar trebui implementate şi de către alte ţări.

La întrunirea de azi de la Geneva vor participa circa 400 de oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, unii dintre ei prin videoconferinţă din China şi Taiwan. 

 

Profesorul Gabriel Leung, unul dintre experţii mondiali în epidemiile de coronavirus, care a avut un rol major şi în epidemia SARS din 2002-2003, lucrează îndeaproape cu alţi cercetători de la Imperial College London şi Universitatea Oxford.

La finalul lunii ianuarie, el a avertizat într-un articol publicat în jurnalul ştiinţific Lancet că răspândirea coronavirusului va fi în „creştere exponenţială” în oraşele din China, la un interval de numai o săptămână sau două după Wuhan, de unde a izbucnit coronavirusul. Totodată, „apariţia unor focare independente în marile oraşe ale lumii ar putea deveni inevitabilă” din cauza mişcării oamenilor care au fost infectaţi şi care încă nu prezintă simptome, precum şi în absenţa unor măsuri de sănătate publică pentru a opri răspândirea.

Marţi dimineaţa, autorităţile chineze au anunţat noul bilanţ al coronavirusului: 1.011 de morţi (1.013 decese la nivel global) şi 42.500 de cazuri de îmbolnăvire în întreaga lume.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un bebeluş, diagnosticat cu coronavirus la numai 30 de ore de la naştere

Pangolinii, posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus

Un cocktail de medicamente pentru gripă şi HIV pare să ajute bolnavii de coronavirus

O echipă de cercetători de la Timişoara lucrează la un vaccin împotriva coronavirus

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase