Home » D:News » Primul român detectat cu noul coronavirus, în ţara noastră, are 20 de ani

Primul român detectat cu noul coronavirus, în ţara noastră, are 20 de ani

Descopera 02.27.2020
Primul român detectat cu noul coronavirus, în ţara noastră, are 20 de ani
Românul infectat cu noul coronavirus are 20 de ani şi locuieşte cu bunicii în comuna Prigoria, judeţul Gorj.

Primarul comunei Prigoria, Iuliana Iliescu, a declarat, miercuri seara, că pacientul confirmat cu noul coronavirus locuieşte cu bunicii şi părinţii în satul Dobrana şi lucra la un restaurant unde patron era italianul venit la rude în România, numit de ministrul Sănătăţii „pacientul zero”.

„De azi dimineaţă (miercuri – n.r.) ştiam că a fost contact şi l-am supravegheat toată ziua, şi cu Poliţia. Ştiam de familie, dar aşteptam rezultatul analizelor. Acum câteva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, aşteptăm maşina specială de la Craiova să îl ia să-l ducă la Bucureşti. Băiatul lucrează la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuieşte cu părinţii şi cu bunicii. Sunt izolaţi de azi-dimineaţă toţi. Are aproximativ 20 de ani”, a spus primarul, potrivit Mediafax.

Edilul a precizat că se gândeşte ca de joi să închidă Primăria, şcolile din comună şi alte locaţii, de teama coronavirusului.

Primul român confirmat cu coronavirus a fost confimat, miercuri, la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că pacientul diagnosticat cu noul coronavirus este un bărbat dintr-o comună din Gorj, care este, în prezent, în stare bună şi nu are simptome de boală. 

„În urma testării făcute persoanelor din judeţul Gorj care au întrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini am descoperit primul caz de infectare cu coronavirus. Este vorba de o persoană total asimptomatică. Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă şi vă vom confirma rezultatele imediat ce va fi posibil. (..) Este un contact direct al italianului”, a spus ministrul Sănătăţii.

În casa românului infectat cu COVID-19 sunt 7 persoane care rămân acasă, sub pază

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus, miercuri seara, că în casa românului infectat cu noul coronavirus mai sunt şapte persoane, care au fost testate şi care vor rămâne la domiciliu, sub pază.

Raed Arafat a spus, miercuri seara, că în casa în care locuieşte românul infectat cu noul coronavirus mai stau şapte persoane.

„În casă mai sunt şapte persoane. Toate au avut test negativ, însă toate vor rămâne la domiciliu, sub pază. Li se vor asigura toate nevoiele, dar nu vor putea pleca din casă. După care vor fi testaţi. În caz că apar simptome la una dintre ele, atunci se testează şi vor fi transportate la spital. Transportul se va face în condiţii de siguranţă”, a spus Raed Arafat.

Acesta a precizat că pentru aceştia e mai bine să stea acasă decât să fie mutaţi într-un centru de carantină.

„Acum ei sunt carantinaţi acolo. E mai mult decât o izolare la domiciliu. Nu trebuie să aibă contact cu persoane. Dacă vor intra acolo, vor intra cu echipament. Poate poliţia locală să fie acolo. Nu sunt puşi sub sechestru. E şi o protectie pentru că toată lumea vrea să meargă. Mai bine decât să îi mutăm într-un centru de carantină, ei toţi rămân acolo. Pentru ei e mai confortabil în condiţiile lor decât să îi ducem în centru separat. De copii nu avem informaţii, dar persoane în vârstă da”, a mai spus şeful DSU.

Acesta a precizat că prefecturile au primit sarcini clare, în ceea ce priveşte asigurarea hranei pentru astfel de persoane.

Întrebat cu câte persoane a intrat în contact bărbatul infectat, ministrul Sănătăţii Victor Costache a spus că este în curs o anchetă epidemiologică, ale cărei rezultate vor fi gata joi.

La nivel global, peste 82.100 de oameni din aproape 40 de ţări au fost infectaţi cu virusul COVID-19, care a apărut la sfârşitul lui decembrie 2019. Marea majoritatea a cazurilor au fost înregistrate în China. Autorităţile italiene au anunţat că numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus a crescut la 470 în peninsulă. Epidemia de coronavirus a ucis până acum 12 persoane pe teritoriul Italiei. La nivel mondial, COVID-19 a ucis până acum peste 2.800 de oameni la nivel mondial.