Home » Știință » Mituri despre coronavirus, combătute de OMS. Nu te ajută dacă te stropeşti cu alcool şi nici dacă mănânci usturoi. Ce îţi poate face rău?

Mituri despre coronavirus, combătute de OMS. Nu te ajută dacă te stropeşti cu alcool şi nici dacă mănânci usturoi. Ce îţi poate face rău?

Mituri despre coronavirus, combătute de OMS. Nu te ajută dacă te stropeşti cu alcool şi nici  dacă mănânci usturoi. Ce îţi poate face rău?
Publicat: 14.04.2020
Răspândirea cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în întreaga lume a fost urmată, aşa cum era de anticipat, de apariţia unei serii întregi de mituri care circulă pe Internet şi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le combate.

Mai jos vă prezentăm câteva dintre miturile legate de virusul COVID-19, unele dintre „metodele de prevenţie” false fiind chiar dăunătoare pentru sănătate, şi răspunsurile pe care OMS le-a dat la ele.

Reţelele mobile 5G nu răspândesc coronavirusul COVID-19

Virusurile nu se pot răspândi prin internmediul undele radio sau al reţelelor mobile. OMS afirmă că infecţiile cu virudul SARS-CoV-2 sunt răspândite în multe ţări unde nu există reţele 5G. 

Coronavirusul se răspândeşte prin picăturile respiratorii împrăştiate prin tuse, strănut sau vorbit de o persoană infectată. De asemenea, oamenii se pot infecta dacă ating suprafeţe contaminate de virus şi mai apoi îşi duc mâna la ochi, nas sau gură.

Expunerea la Soare sau la temperaturi peste 25 de grade NU previnde răspândirea bolii COVID-19

Potrivit OMS, te poţi infecta cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară. Ţările cu vreme caldă şi umedă au raportat cazuri de COVID-19. Pentru a vă proteja, asiguraţi-vă că aveţi tot timpul mâinile curate şi evitaţi să vă atingeţi ochii, gura şi nasul. 

Te poţi recupera după COVID-19. Infectarea cu noul coronavirus NU înseamnă că îl vei avea pe viaţă

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 se pot recupera şi pot elimina virusul din organism. Dacă vă infectaţi,  asiguraţi-vă că vă trataţi simptomele. Dacă aveţi tuse, febră şi dificultăţi de respiraţie, solicitaţi asistenţă medicală, prin telefon prima dată. Majoritatea pacienţilor se recuperează datorită îngrijirii medicale.

Dacă poţi să îţi ţii respiraţia 10 secunde sau mai mult fără a simţi un disconfort NU înseamnă că nu ai luat coronavirusul sau nu ai vreo altă boală pulmonară

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt tuse uscată, oboseală şi febră. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, precum pneumonie. Cea mai bună modalitate de a confirma dacă aveţi virusul care produce boala COVID-19 este testul de laborator. Nu poţi confirma dacă te-ai infectat SARS-CoV-2 dacă faci acest exerciţiu de respiraţie, care poate fi chiar periculos.

Omoară uscătoarele de mâini coronavirusul?

Nu, aparatele de uscat mâinile care se găsesc în băile publice nu omoară virusul COVID-19. Poţi preveni contagierea prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool.

Cocaina protejează împotriva coronavirusului?

Această afirmaţie este complet falsă, iar OMS aminteşte că folosirea drogurilor este „dăunătoare sănătăţii oamenilor”.

Ţânţarii transmit coronavirusul?

Cu siguranţă nu. „Nu există informaţii sau dovezi care să sugereze că noul coronavirus poate fi transmis de ţânţari”, precizează OMS.

Te protejează urina de copil de COVID-19?

În niciun caz! OMS avertizează că, în realitate, „urina poate conţine cantităţi mici de material viral sau bacterian”. 

Coronavirusul poate fi transmis prin monede sau bancnote?

Infectarea cu virusul COVID-19, prin intermediul monedelor sau bancnotelor, este posibilă, dar puţin probabilă, potrivit OMS. Sfatul este că o bună igienă a mâinilor poate face ca riscul de infectare prin atingerea obiectelor să fie foarte mic. 

Gerul şi zăpada omoară coronavirusul?

Este absolut fals! OMS aminteşte că „temperatura normală a corpului uman se menţine între 36,5 şi 37 grade Celsius, indiferent de vremea de afară”.

Pulverizarea de alcool sau clor pe tot corpul poate omorî virusul COVID-2019?

Acesta este un alt mit fals deoarece, potrivit OMS, virusul care a ajuns în corpul uman nu poate fi combătut astfel. Mai mult, o asemenea „tehnică” poate fi dăunătoare pentru mucoasă.

Câinii şi pisicile pot transmite coronavirusul?

Teoretic nu este imposibil, dar în prezent „nu există dovezi că animalele domestice şi de companie pot fi infectate de noul coronavirus”.

Vaccinurile împotriva pneumoniei te protejează şi de coronavirus?

Nu, vaccinurile împotriva pneumoniei, precum cel pneumococic şi cel împotriva Haemophilus influenzae tip B (Hib), nu oferă protecţie împotriva noului coronavirus. Potrivit OMS, COVID-19 este un coronavirus nou, iar pentru combaterea lui este nevoie de un vaccin specific. Se lucrează la mai multe vaccinuri, dar încă nu există unul.

Consumul de usturoi poate preveni infectarea?

Deşi usturoiul este un aliment sănătos care poate avea proprietăţi antimicrobiene, nu există dovezi că poate combate îmbolnăvirea de coronavirus.

Poate preveni spălarea căilor nazale infecţia cu noul coronavirus?

Chiar dacă spălarea căilor nazale în mod regulat poate ajuta oamenii să îşi revină mai repede după o răceală comună, nu există dovezi că poate preveni contagierea cu COVID-19.

Folosirea uleiului de susan poate combate infectarea cu noul coronavirus?

Nu, uleiul de susan nu ucide noul coronavirus. Există câţiva dezinfectanţi chimici care pot omorî COVID-19 de pe suprafeţe. Aceştia includ dezinfectanţi pe bază de înălbitor/clor sau solvenţi, etanol de 75%, acid peracetic şi cloroform. Aceştia au însă un impact mic sau deloc asupra virusului dacă sunt folosiţi pe piele sau inhalaţi, putând fi însă periculoşi pentru sănătatea oamenilor.

Sunt antibioticele eficiente la coronavirus?

Nu, antibioticele nu combat virusurile, ci bacteriile. COVID-2019 este un virus, astfel că antibioticele nu ar trebui folosite ca o măsură de prevenţie sau de tratare. Pot fi folosite la pacienţii spitalizaţi din cauza coronavirus, însă numai pentru a nu contracta infecţii bacteriene.

Nu uitaţi, potrivit OMS, de bază în combaterea infecţiei cu noul coronavirus rămâne spălarea cât mai des a mâinilor cu apă şi săpun şi utilizarea de dezinfectant pe bază de alcool. 

Există vreun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19?

Potrivit OMS, până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, cei infectaţi cu virusul ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cei cu boli severe ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare şi vor fi testate prin studii clinice.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase