Home » D:News » 12 obiecte ascunse în constelaţiile zodiacului

12 obiecte ascunse în constelaţiile zodiacului

Publicat: 19.04.2020
Constelaţiile reprezintă o grupare aparentă de stele, folosită pentru a identifica o anumită porţiune din bolta cerească.

Atunci când strămoşii noştri au început să preocupări mai elevate, care să depăşească simpla asigurare a traiului zilnic, aceştia au început să studieze cerul nopţii, iar din „dezordinea” de pe firmament, au început să descopere constelaţiile. Aceste grupuri de stele care păreau că au forma unui obiect, animal sau a unei zeităţi, iar pentru a explica apariţia acestora au apărut legende. În prezent, evoluţiile din astronomie au permis oamenilor de ştiinţă să descopere faptul că Universul nostru este mult mai mare decât şi l-au imaginat primii oameni, ceea ce a transformat constelanţiile într-o convenţie care să faciliteze studierea cerului.

În prezent, oamenii de ştiinţă care studiează obiectele din Univers au creat un sistem de 88 de constelaţii cu ajutorul cărora este delimitat cerul nopţii. Printre cele mai cunoscute constelaţii se numără cele 12 folosite în zodiacul european şi deşi acum ştim că acestea nu ne influenţează ziua sau destinul, ele mai ascund o serie obiecte care se dovedesc la fel de interesante. Space a creat o listă în care a inclus astfel de obiecte şi structuri din fiecare constelaţie.

1. Berbec

În constelaţia Berbecului, la aproximativ 146 de ani-lumină de Terra, se află planeta planeta 30 Ari Bb, o planetă gigantă pe cerul căreia se pot vedea patru stele.

Credit foto: Karen Teramura/ Universitatea Hawai

Oamenii de ştiinţă explică faptul că 30 Ari Bb orbitează un sistem binar care, după cum arată observaţiile şi calculele, orbitează în jurul aceluiaşi punct cu un alt sistem binar, aflat la aproximativ 160.934.400 de kilometri. Astronomii au mai descoperit un singur astfel de sistem cvadruplu.

2. Taur

Astronomii explică faptul că în secţiunea de cer pe care se află această constelaţie pot fi văzute urmele unei explozii supernova care a avut loc în urmă cu 1.000 de ani.

Credit foto: NASA

Nebuloasa Crabului sau Messier 1 aşa cum au numit-o astronomii moderni, a fost observată pentru prima dată în timpul dinastiei Song, în anul 1054. Cel care i-a dat numele a fost astronomul Charles Messier, care a trecut-o pe prima poziţia a catalogului său.

3. Gemeni

Această constelaţia adăposteşte Nebuloasa Faţă-de-Clovn, aflată la aproximativ 5.000 de ani-lumină faţă de planeta noastră şi asta deoarece unii astronomi mai excentrici au văzut coafura nebubească a unui clovn în explozia unei stele.

Credit foto: NASA/ESA

Acest nor de gaze ionizate se întinde pe mai mulţi ani lumină, oamenii de ştiinţă încercând să explice de ce anumite porţiuni cu forme neobişnuite ale acestuia există.

4. Rac

La doar 40 de ani lumină de Terra, în constelaţia Racului se află planeta 55 Cancri E, o planetă de două ori mai mare faţă de planeta noastră şi care îşi orbitează steaua în doar 18 ore, ceea ce înseamnă că temperaturile la suprafaţa acesteia ating câteva mii de grade, dar oamenii de ştiinţă nu au putut stabili cu exactitate.

Credit foto: NASA/JPL-Caltech

Unele studii susţin că această planetă ar putea să fie compusă din diamante datorită condiţiilor extreme de la suprafaţa sa, în timp ce altele spun că suprafaţa acestei planete este acoperită de lavă.

5. Leu

În această constelaţie poate fi identificată steaua CW Leonis, aflată la o distanţă de aproximativ 310 ani-lumină faţă de planeta noastră. Aceasta iese în evidenţă datorită vitezei pe care o are atunci când călătoreşte prin spaţiu: 329.000 km/h.

Credit foto: NASA/JPL-Caltech

Astronomii sunt de părere că CW Leonis fuge de vecinul său de proximativ  70.000 de ani, dar încă nu au putut stabili încotro se îndreaptă.

6. Fecioară

Messier 104, cunoscută publicului sub numele de Galaxia Sombrero poate fi identificată în constelaţia Fecioarei şi, după cum îi spune şi numele, are o formă de pălărie.

Credit foto: NASA/JPL-Caltech

Observaţiile realizate cu instrumentele ştiinţifice arată că Messier 104 are o gaură neagră supermasivă în jurl căreia s-a format un cerc aproape perfect de materiale cosmice.

7. Balanţă

În jurul stelei Gliese 581 din constelaţia balanţei se află 6 planete, dintre acestea, Gliese 581d and 581g au un potenţial crescut de a fi asemănătoare Pământului, aflându-se în zona locuibilă din jurul stelei lor.

Astronomii explică faptul că astfel de lumi tind să fie rare, iar unii cercetători au fost sceptici în ceea ce priveşte existenţa unei astfel de perechi de planete. Un studiu din 2014 aduce o serie de dovezi care ar sugera că aceste planete nu există, fiind în realitate o serie de pete solare interpretate eronat.

8. Scorpion

Constelaţia Scorpionului adăposteşte un obiect cunoscut de către astronomi sub numele de U Scorpii: o pereche formată dintr-o stea pitică albă şi o stea moartă, fiind considerat o nebulaosă perpetuă.

Credit foto: NASA

Oamenii de ştiinţă explică faptul că steaua albă pitică atrage o parte din materia vecinei sale şi că apoi o aruncă înapoi în spaţiu; această relaţie putând fi observată cu ajutorul diferenţelor în luminozitatea receptată.

9. Săgetător

Această constelaţie cuprinde şi gaura neagră supermasivă din mijlocul galaxiei noastre: Sagittarius A*. Zona din jurul acestei gărui negre este mult mai densă faţă de colţul nostru de galaxie. Unele studii susţinând că densitatea de stele din centru Căii Lactee este de un miliard mai mare faţă de densitatea de stele din jurul sistemului nostru solar.

Credit foto: Credit foto: NASA/JPL-Caltech/ESA/CXC/STScI

Acestă densitate foarte mare de stele din jurul centrului galactic face imposibilă observaţiile asupra Sagittarius A*, vestea bună pentru cercetători este că efectele acestei găuri negre pot fi identificate şi prin această cantitate mare de stele şi gaze cosmice.

10. Capricorn

Capricorul adăposteşte un grup de trei galaxii, cunoscut sub numele de HCG 87, acetsea fiind ţinute împreună de către gravitaţia pe care o exercită masa fiecărei galaxii individuale.

Credit foto: GMOS-S Commissioning Team

Astronomii explică faptul că în următorul miliard de ani cele trei galaxii se vor apropia şi vor începe să se distrugă reciproc, lasând în urmă o masă dezorganizată de stele.

11. Vărsător

Unii oameni de ştiinţă au comparat nebuloasa planetară Helix Nebulacare se găseşte în Vărsător cu ochiul lui Sauron, din seria „Stăpânul Inelelor”. Măsurătorile arată că Helix Nebula este una dintre cele mai apropiate nebuloase planetare de Terra.

Credit foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

În ciuda asemănărilor cu personajele din romanele fantasy, oamenii d eştiinţă explică faptul că această nebuloasă etse o stea moartă în jurul cărei  s-a format un nor de gaz şi praf.

12. Peşti

În sectorul din cerul nopţii coupat de către constelaţia Peşti, astronomii au identificat o galaxie care prezintă spirala perfectă. Această galaxie este cunoscută publicului larg sub numele de M74 sau Galaxia Fantomă.

Credit foto: NASA/ ESA

Telescoapele au arătat că această galaxie adăposteşte aproximativ 100 de miliarde de stele care se rotesc în jurul nucleului galactic.

Citeşte şi:

20 de lucruri uimitoare despre galaxii

10 galaxii ciudate din Univers

Galaxiile îndepărtate par a se sincroniza, iar cauza încă nu a fost identificată

Astronomii au descoperit o galaxie ”monstru” din Universul timpuriu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase