Home » D:News » Cum marchează NASA Ziua Pământului, în online

Cum marchează NASA Ziua Pământului, în online

Cum marchează NASA Ziua Pământului, în online
Publicat: 22.04.2020
NASA marchează miercuri a 50-a ediţie a Zilei Pământului printr-o serie de activităţi online, pe site-ul agenţiei, îndemnând, totodată, oamenii să stea acasă.

Ziua Pământului se sărbătoreşte pe 22 aprilie din 1970, în urma unei iniţiative care şi-a propus să aducă în discuţie protejarea mediului. În prezent, peste 190 de ţări fac parte din reţeaua care marchează aniversarea planetei, Earth Day Organization.

În fiecare an, Reţeaua Zilei Pământului, organizatoare a Zilei Pământului, alege să promoveze o problemă de mediu considerată prioritară. Tema Zilei Pământului 2020 este „Acţiune privind clima” (Climate Action). La sfârşitul anului 2020, ţările sunt aşteptate să îşi crească responsabilităţile asumate la nivel naţional privind Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice încheiat în 2015. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii şi sistemele de sprijin al vieţii care fac din Terra o lume locuibilă, se arată pe site-ul earthday.org.

Ziua a fost marcată în primele două decenii de după declararea ei numai în Statele Unite ale Americii. Abia în anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi ca expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând, de obicei, chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Însă, anul acesta, omenirea se află sub ameninţarea unei pandemii, cea de COVID-19, recomandându-se distanţarea socială.

Totuşi, în mediul online sunt organizate foarte multe activităţi. De exemplu, pe earthday.org au loc dezbateri cu diverse celebrităţi din lumea politicii, divertismentului, culturii, precum Papa Francisc, Elizabeth Warren şi John Kerry, potrivit Mediafax.

Iar NASA, Muzeul american de istorie naturală din New York şi mai multe organizaţii oferă activităţi online despre planeta Pământ şi modalităţi de a o proteja şi de a avea grijă de floră şi faună.

NASA invită oamenii să se conecteze virtual, distribuind pe reţelele de social media imagini despre modul în care au marcat Ziua Pământului, cu hashtag-ul #EarthDayAtHome.

De asemenea, NASA oferă publicului, ca punct de start, activităţi, înregistrări video, programe speciale şi alte materiale legate de această sărbătoare, prin aplicaţia Earth Day 50th Anniversary.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase