Home » D:News » Cum tratăm iritaţiile pielii apărute din cauza măştilor de protecţie. Un tratament pe bază de oţet recomandat de un dermatolog

Cum tratăm iritaţiile pielii apărute din cauza măştilor de protecţie. Un tratament pe bază de oţet recomandat de un dermatolog

Cum tratăm iritaţiile pielii apărute din cauza măştilor de protecţie. Un tratament pe bază de oţet recomandat de un dermatolog
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 19.05.2020

Tot mai mulţi oameni poartă măşti de protecţie din cauza pandemiei, iar iritaţiile pe pielea feţei devin tot mai răspândite. Astfel, ar trebui să știm cum putem trata iritațiile piele apărute din cauza măștilor.

„Oamenii îşi irită pielea de pe partea de sus a nasului, din spatele urechilor şi uneori chiar şi de sub bărbie. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că măştile de protecţie sunt strâmte, ceea ce este un lucru bun, dar astfel pot împiedica circulaţia sângelui”, explică dr. Dawn Davis, dermatolog la prestigioasa Mayo Clinic din SUA.

Medicul mai spune că masca nu ar trebui să fie lejeră şi că ar trebui purtată strâns pe piele, dar nu aşa de mult încât să provoace vânătăi pe piele.

Cum putem trata iritațiile pielii apărute din cauza măștilor de protecție

Dermatologul recomandă folosirea oxidului de zinc. „Aceasta este substanţa chimică hipoalergenică de culoare albă găsită în scutece”, spune Davis. „Are proprietăţi anti-inflamatorii benefice şi poate fi pus un strat subţire pe partea de sus a nasului, în spatele urechilor şi sub bărbie – în locurile unde masca se freacă de piele”, mai explică Davis, potrivit MedicalXpress.

Medicul subliniază că astfel substanţa are rolul unei bariere asupra frecării. Nu afectează și nu reduce eficienţa măştii de protecţie.

Davis adaugă care este primul pas pentru purtarea măştilor de protecţie împotriva COVID-19: după ce ne-am spălat şi ne-am uscat pe faţă, aplicăm o loţiune hidratantă hipoalergenică de două ori, lăsând astfel un strat consistent.

Reţeta tratamentului pe bază de oţet pentru iritaţiile pielii

„Mai apoi putem înmuia un prosop în oţet şi să îl lăsam pe faţă în jur de 15 minute în locurile iritate”, continuă Davis. Punem o linguriţă de oţet alb într-un pahar sau bol mic cu apă călduţă. Apoi înmuiem un prosop pe care îl punem pe faţă.

„Metoda va fi foarte folositoare dacă o repetăm de două sau trei ori pe zi”, adaugă Davis.

De asemenea, iritaţii ale pielii feţei şi gâtului care nu au legătură cu noul coronavirus (acnee, psoriazis sau rozacee), în locurile unde masca se freacă, ar putea fi intensificate din cauza măştii şi a transpiraţiei, din moment ce unii oameni se încălzesc atunci când poartă măştile.

În aceste cazuri, dermatologul încurajează oamenii să urmeze instrucţiunile de mai jos:

  • să se spele pe faţă cu apă şi săpun, de două ori pe zi
  • să folosească tratamente medicamentoase după cum au fost sfătuiţi de propriul medic
  • să ceară sfatul unui dermatolog dacă apare o nouă iritaţie, sau dacă cea existentă îşi schimbă aspectul ori nu mai reacţionează la tratament

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

După 15 mai, toţi românii vor fi obligaţi să poarte măşti în spaţii închise

Noi reguli pentru şoferii Uber: Trebuie să-şi facă selfie pentru a confirma că poartă măşti de protecţie

Amendă uriaşă pentru o farmacie din China, după ce a crescut preţul la măşti sanitare

Rafila: Nu orice fel de material este eficient pe post de mască. ”Eşarfele, mai puţin”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase