Home » D:News » România, în stare de alertă. Cum se face triajul epidemiologic la intrarea în clădiri

România, în stare de alertă. Cum se face triajul epidemiologic la intrarea în clădiri

05.20.2020
România, în stare de alertă. Cum se face triajul epidemiologic la intrarea în clădiri
Sursa foto: Pixabay

Ordinul Comun dintre Ministerul Sănătății și MAI precizează felul în care trebuie făcut triajul persoanelor pentru a avea acces în spațiile închise: se măsoară temperatura, dacă depășește 37,3 persoana respectivă e trimisă la medicul de familie, dar dacă se încadrează la suspecți se face testul pentru coronavirus.

Instituțiile și autoritățile publice, operatorii economici și profesioniștii sunt obligați, în starea de alertă, să asigure la intrarea în sedii triajului epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.

Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

Triajul epidemiologic pentru angajați constă în:

  • – măsurarea temperaturii prin termometru fără contact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 C);
  • – observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
  • – dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
  • – dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către medicul de familie în vederea efectuării unui consult medical:
  • – dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;
  • – dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Medicul de medicina muncii va avea obligația monitorizării stării de sănătate a angajaților, va face instruirea angajaților în ceea ce privește SSM (Securitatea și Sănătatea în Muncă), dar și evaluarea riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu este obligatorie masca.

Persoanele cu funcție de conducere din fiecare unitate (șefii de structură) au responsabilitatea de a efectua triajul observațional al angajaților din subordinea directă, transmite Mediafax.

Pentru alte persoane decât personalul angajat:

Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

Triajul epidemiologic constă în:

  • – măsurarea temperaturii prin termometru fără contact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 C);
  • – observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
  • – dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
  • – dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;
  • – dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.