Home » D:News » Ce trăsături de caracter au persoanele care nu cred în pandemia de coronavirus

Ce trăsături de caracter au persoanele care nu cred în pandemia de coronavirus

Ce trăsături de caracter au persoanele care nu cred în pandemia de coronavirus
Sursa foto: ScienceMag / Columbia University
Publicat: 28.05.2020

Filmul conspiraționist „Plandemic” a devenit recent viral, iar în ciuda faptului că a fost șters de platformele Youtube și Facebook, filmul scurt continuă să fie publicat și vizonat de milioane de oameni. „Plandemic” constă într-un interviu cu Judy Mikovits, adept al teoriei conspirației și fost cercetător în virusologie. Mikovits crede că pandemia de COVID-19 este bazată pe o fraudă în masă, cu scopul de a profita de pe urma vânzărilor de vaccinuri.

Filmul este plin cu informații false și teorii ale conspirației. Multe surse de încredere precum Science, Politifact și FactCheck au demontat ideile prezentate în film.

Ce trăsături de caracter au oamenii care nu cred în pandemia COVID-19

Există șapte trăsături distinctive ale gândirii conspiraționiste, iar „Plandemic” oferă exemple ca la carte cu toate. Aflând care sunt aceste trăsături ne poate ajuta să indentificăm imediat teoriile conspiraționiste nefondate.

Convingeri contradictorii

Adepții teoriilor conspiraționiste vor atât de mult să nu creadă informațiile din surse oficiale, încât nu contează dacă propriile lor convingeri sunt în contradicție. Filmul „Plandemic” oferă două teorii false ale originii noului coronavirus. Filmul susține că SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator din Wuhan, dar spune și că toată lumea de pe Terra are deja acest coronavirus de pe urma vaccinărilor anterioare, iar purtarea măștilor de protecție activează virusul. Așadar, nu există nicio coerență între cele două teorii false.

Suspiciune înainte de toate

Adepții teoriilor conspiraționaste sunt extrem de suspicioși când vine vorba de informații din surse oficiale. Asta înseamnă că dovezile științifice care nu corespund cu teoriile conspirației trebuie să fie false.

Totuși, dacă cineva crede că datele științifice sunt falsificate, acea persoană ajunge să creadă că orice organizație științifică care aprobă „informațiile oficiale” face parte din conspirație. În cazul COVID-19, este vorba despre Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), Administrația Alimentară și a Medicamentelor din SUA (FDA), dar și dr. Anthony Fauci. Practic, orice grup sau persoană care are cu adevărat cunoștințe științifice face parte din conspirație.

Intenții nefaste

Într-o teorie a conspirației, cei care conspiră trebuie să aibă motive diabolice. În cazul „Plandemic”, nu există nicio limită pentru aceste intenții nefaste. Filmul sugerează că oamenii de știință precum dr. Anthony Fauci au creat pandemia COVID-19, cu scopul de a ucide sute de mii de oameni în schimbul unui profit de miliarde de dolari, scrie FastCompany.

Convingerea că ceva nu e în regulă

Oamenii care cred în teorii conspiraționiste abandonează de obicei anumite idei atunci când acestea devin imposibil de apărat. Totuși, astfel de oameni nu își abandonează concluzia absolută că „ceva nu e în regulă” și că informațiile oficiale sunt bazate pe decepție.

Atunci când regizorul filmului conspiraționist „Plandemic” Mikki Willis a fost întrebat dacă el crede cu adevărat că noul coronavirus a fost pornit intenționat pentru profit, răspunsul său a fost „nu știu dacă a fost intenționat sau natural. Habar n-am”.

N-are habar, dar știe cu siguranță că ceva nu e în regulă. „E prea dubioasă situația”, a mai spus Willis.

Victime pentru totdeauna

Adepții teoriilor conspiraționiste se consideră victime ale persecutării organizate. „Plandemic” continuă această tendință și spune că lumea întreagă este victimă a decepției propagate de media și chiar de noi înșine, noi fiind complici fără să știm.

În același timp, adepții teoriilor conspirației se văd drept eroi care luptă împotriva conspiratorilor.

Imuni la orice fel de dovezi

Este atât de greu să îl faci pe un adept al conspirației să se răzgândească pentru că teoriile sale sunt atât de puternice. Chiar și lipsa dovezilor pentru o teorie devine dovadă pentru acea teorie. Motivul pentru care nu există dovezi pentru o conspirație este că acei conspiratori au mușamalizat totul extrem de eficient.

Reinterpretarea lucrurilor petrecute la întâmplare

Adepții teoriilor conspirației pot vedea tipare în orice. Astfel de oameni doresc cu desăvârșire să afle „adevărul adevărat”. Evenimente petrecute la întâmplare sunt reinterpretate ca fiind cauzate de conspirații. Orice fel de legături sunt corelate cu semnificații sinistre.

Antidotul este gândirea critică

Există nenumărate strategii prin care teoriile conspirații pot fi demontate. O abordare ar fi să te imunizezi pe tine și conturile tale de pe rețelele sociale de orice fel de teorii ale conspirației sau astfel de adepți. O altă strategie ar fi să încurajezi oamenii să gândească analitic.

Antidotul pentru teoriile conspirației este gândirea critică, care implică o doză sănătoasă de scepticism în timp ce considerăm cu atenție dovezile disponibile.

Înțelegerea și practicarea acestor tehnici este extrem de importantă, mai ales în vremuri de criză și incertitudine.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum poate fi construit ”scutul de imunitate” pentru reducerea răspândirii COVID-19

Cum a evoluat şi s-a răspândit coronavirusul la oameni. Cercetătorii au decriptat în premieră traseul COVID-19

Un tratament împotriva COVID-19, dezvoltat în Israel, eficient 100% în cazul unor pacienţi aflaţi în stare gravă

Starea pacienţilor COVID-19 pare să se agraveze după intubare. Cum se schimbă tot ce ştiau medicii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase