Home » D:News » Operația unei vaci, transmisă live studenților de către USAMV Cluj-Napoca

Operația unei vaci, transmisă live studenților de către USAMV Cluj-Napoca

Operația unei vaci, transmisă live studenților de către USAMV Cluj-Napoca
Credit foto: USAMV Cluj-Napoca
Publicat: 29.05.2020

Un cui îndoit a fost scos din stomacul unei vaci, în timpul primei intervenții chirurgicale transmise online de USAMV Cluj-Napoca, la care au asistat de acasă peste 750 de studenți.

Intră în GALERIA FOTO!

Reprezentanții USAMV Cluj-Napoca au declarat vineri că operația online a fost o premieră pentru medicina veterinară clujeană care s-a adaptat epidemiei de coronavirus.

Operația, numită rumenotomie, a fost făcută unei vaci în vârstă de patru ani, din rasa Holstein, care a fost diagnosticată cu reticulită traumatică, iar intervenția s-a încheiat cu bine după aproximativ două ore.
Coordonatorul Disciplinei Chirurgie și ATI din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV, Cosmin Peștean, a explicat, vineri, corespondentului Mediafax că vaca are un stomac mai complex, cu patru compartimente, iar de multe ori când consumă furaje ingerează cuie sau bucăți de sârmă care produc durere.

De ce a fost operată vaca

„Rumenotomia la bovine se recomandă în reticulita și reticuloperitonita traumatică, indigestie spumoasă, corpi străini și supraîncărcarea rumenului (unul dintre cele patru stomacuri ale vacii – n.a.). În cadrul operației a fost scos un cui mărișor, îndoit, din stomacul vacii. Intervenția de acest tip se practică relativ frecvent, dar nu este una ușoară, pentru că vorbim de un animal mare. Noutatea a fost transmisia online în această perioadă de epidemie de coronavirus”, a explicat Peștean.

Vaca operată va mai rămâne internată o perioadă în spitalul veterinar al universității clujene, i se vor mai face câteva tratamente, după care va fi trimisă înapoi la ferma de unde a venit.

La transmisia online a operației au asistat peste 750 de studenți din anii III-VI de la trei linii de studiu – română, engleză și franceză, care s-au aflat acasă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase