Home » D:News » S-a dat drumul la terase. Ce înseamnă „timp limitat” de petrecut la ele?

S-a dat drumul la terase. Ce înseamnă „timp limitat” de petrecut la ele?

S-a dat drumul la terase. Ce înseamnă „timp limitat” de petrecut la ele?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 01.06.2020

Ziua de 1 iunie a venit cu redeschiderea teraselor, un eveniment așteptat de mulți români. Potrivit ordinului care stabileşte regulile, timpul pe care îl putem petrece la terase este însă limitat.

Nimeni nu poate explica ce înseamnă „timp limitat” petrecut la terasă, cert este că discuţiile lungi sunt istorie, iar de luni cine sună să faci rezervare va fi anunţat că au timp limitat. Durata este stabilită printr-o înţelegere între proprietarul de terasă și client.

Proprietarul de terase îi va informa pe clienți că, de luni, vor petrece un „timp limitat” la masă pentru că aşa spune ordinul care stabileşte regulile.

Ce însemană „timp limitat” petrecut la terasă”, încă o necunoscută

Ordinul nu spune ce înseamnă „timp limitat” petrecut la terasă. Dacă nu scrie, înseamnă că nimeni nu ştie.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică, organismul Guvernului care se ocupă de comunicarea în pandemie, nu au răspuns cert în acest caz. Ei au declarat, atunci când oamenii fac rezervare, administratorul terasei îi va întreba cât timp intenţionează să petreacă în local şi îi notează apoi în registru.

„Durata este stabilită printr-o înţelegere client-proprietar”, spune sursa citată de Mediafax.

De asemenea, patronul de terasă este cel care trebuie să se asigure că este respectată legea: deci, el trebuie să verifice dacă o masă este eliberată la timp, ceea ce aduce noi griji în sarcina sa în contextul COVID-19.

Regulile pe care trebuie să le respectăm la terase

Ordinul care stabileşte regulile pentru funcţionarea teraselor, publicat sâmbătă dimineaţă, spune că ocuparea locurilor se va face cu rezevare anterioară, astfel încât aglomerările la intrare să fie evitate, iar în cazul apariţiei unei infectări cu COVID-19 autorităţile să ştie de unde să înceapă ancheta epidemiologică.

La terasă, un angajat al localului va conduce clienții la masă şi va face un triaj observaţional. Asta înseamnă că personalul terasei va trebui să detecteze eventuale simptome respiratorii vizibile, caz în care clienții vor fi rugați să părăsească incinta.

La masă pot sta cel mult patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, la o distanţă de 1,5 m între ei. Excepţie vor face cazurile în care românii vor merge la terasă cu membrii familiei, persoane cu care locuiec în aceeaşi casă. La final, recomandarea este să plătească cu cardul.

Totodată, clienții nu vor putea muta meniuri, solniţe, oliviere şi alte obiecte de la o masă la alta, acestea urmând să fie dezinfectate imediat după plecarea clienţilor de la masă.

Consumul de alimente în picioare este, de asemenea, interzis, iar între mese trebuie să existe o distanţă de minimum 2 m. Personalul care serveşte va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi folosite şi la pregătirea mesei.

În plus, personalul terasei va pune la dispoziţia clienților geluri dezinfectante pentru mâini, atât la intrare, cât şi la toalete, urmând să îi informeze despre modul în care se utilizează, dar şi despre regulile de igienă şi de distanţare fizică.

De altfel, toate spaţiile/suprafeţele unde au acces clienţii vor trebui curăţate şi dezinfectate cu substanţe biocide avizate, la fel şi ustensilele utilizate în timpul mesei.

Vă recomandăm să citiți și:

Distanţa de doi metri, posibil insuficientă pentru a preveni transmiterea coronavirusului

Coronavirusul nu a apărut în piața din Wuhan. Expert american: Niciun animal nu a fost testat pozitiv

Ce trăsături de caracter au persoanele care nu cred în pandemia de coronavirus

Avertismentul cercetătorilor: Pandemia de coronavirus, „departe de a se termina”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase