Emoțiile negative influențează pofta de mâncare. Cum ar putea fi tratate tulburările alimentare

08 06. 2020, 00:05
Sursa foto: Unsplash

Mâncatul are multe roluri, precum cel de supraviețuire, plăcere sau confort, dar și rol de răspuns la stres. Totuși, mâncatul emoțional este un factor de risc pentru mâncatul excesiv și pentru dezvoltarea de tulburări alimentare.

Mâncatul emoțional este consumul excesiv de alimente ca răspuns la emoții pozitive sau negative.

„Chiar și persoanele care au un indice de masă corporală (BMI) sănătos, însă mănâncă excesiv pot avea probleme”, a declarat Rebekka Schnepper, de la Universitatea Salzburg din Austria, potrivit MedicalXpress.

Emoțiile negative cresc pofta de mâncare

Un studiu a analizat modul în care stilurile individuale de mâncat și stările emoționale prezic răspunsul de apetit la fotografii cu mâncare. Oamenii de știință au comparat persoane care mănâncă emoțional și persoane care urmează diete restrictive.

Schnepper și colegii săi au descoperit că oamenii care mănâncă emoțional au avut un apetit mai puternic și s-au bucurat mai mult de mâncare atunci când treceau prin emoții negative.

Pe de altă parte, persoanele care mănâncă restrictiv au fost mai atente la mâncare în timp ce treceau prin stări emoționale negative. Totuși, asta nu le-a influențat apetitul.

Strategiile pentru tratarea tulburărilor alimentare

Rezultatele studiului arată potențialele strategii pentru tratarea tulburărilor alimentare. „Atunci când încerci să îmbunătățești comportamentul alimentar, concentrarea pe strategii de reglare a emoțiilor, care nu se bazează pe mâncare ca soluție, pare promițătoare”, a mai spus Schnepper.

Cercetătorii au desfășurat studiul cu 80 de studente de la Universitatea din Salzburg, toate femeile având un BMI mediu. În timpul experimentelor, cercetătorii au citit anumite texte astfel încât participanții să ajungă la emoții neutre sau negative.

Unele texte au avut ca subiect evenimente negative recente din viața personală a participanților, iar alte texte s-au concentrat pe subiecte neutre precum spălatul pe dinți. Apoi, participanților li s-au arătat imagini cu alimente apetisante și obiecte neutre.

În cadrul studiului au participat doar femei pentru că femeile sunt mai predispuse la tulburări alimentare.

Noile cercetări au fost publicate în Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alimentele care conțin micoproteine ajută la creșterea mușchilor mai bine ca proteinele din lapte

Pericolul suplimentelor alimentare şi al altor produse pe bază de plante. 94% dintre produsele analizate în România sunt falsuri

Care sunt costurile ecologice ale risipei alimentare?

De ce sparanghelul este un super-aliment