Home » D:News » Ketamina poate fi folosită pentru depresie. Cercetătorii nu știu însă cum funcționează

Ketamina poate fi folosită pentru depresie. Cercetătorii nu știu însă cum funcționează

Publicat: 08.06.2020
Ketamina poate fi folosită pentru depresie. Cercetătorii nu știu însă cum funcționează
Sursa foto: Pixabay

Ketamina este un anestezic și un tratament promițător pentru depresie, însă cercetătorii nu știu modul exact prin care ketamina funcționează.

Un studiu recent arată că, printre alte efecte, ketamina poate activa un anume receptor în creier care interacționează cu serotonina, o substanță chimică din creier, implicată în multe tulburări emoționale. Singurul impediment al studiului este că doar 30 de oameni au participat.

Experții au declarat pentru Live Science că studiul ar trebui să includă peste 100 de oameni, dacă nu și sute de oameni, pentru a obține concluziile necesare care să arate dacă serotonina se încadrează în reacțiile în lanț provocate de ketamină în creier.

„Din păcate, nu poți obține un răspuns clar doar cu câteva persoane”, a spus dr. Gerard Sanacora, director al programului de cercetare a depresiei de la Yale.

Ketamina poate fi folosită ca tratament pentru depresie

Diverse studii indică faptul că receptorii pentru glutamat pot fi blocați de ketamine. Glutamatul joacă un rol important în reglarea stărilor emoționale și funcționează de regulă prin excitarea celulelor din creier, determinându-le să trimită semnale electrice.

„După părerea mea, aceasta este zeama creierului. Este un neurotransmițător care poate ajuta în coordonarea activității din creier”, a afirmat dr. Alan Schatzberg, profesor în psihiatrie și științele comportamentului, de la Universitatea Stanford.

Pe lângă receptorii de glutamat, ketamina mai poate interacționa și cu receptorii de opioide, fie direct ori indirect.

Cercetătorii nu știu cum funcționează ketemina în creier

Deși concluziile studiului nu sunt „incredibil de puternice”, din punct de vedere statistic, rezultatele confirmă studii anterioare care au arătat că receptorul 1B de serotonină joacă un rol în depresie și poate răspunde la un tratament cu ketamină, a spus Schatzberg. „Există ceva acolo, legat de serotonină, dar este puțin înșelător”, iar același lucru poate fi spus și despre tratamentele convenționale pentru depresie care modifică nivelurile de serotonină.

Ketamina poate dăuna temporar sistemului cardiovascular, iar efectele disociative pot fi extrem de deranjante pentru oamenii. Așa că, pacienții care primesc un astfel de tratament necesită o monitorizare atentă. Mai mult, ketamina poate da dependență, în funcție de doză și calea prin care este administrată. Modul prin care interacționează cu sistemul de opioide determină o nevoie sporită pentru atenție, a subliniat Sanacora.

În încercarea de a dezvolta o alternativă mai sigură, oamenii de știință vor trebui să înțeleagă modul în care ketamina funcționează în creier „per ansamblu”, pentru că efectul antidepresiv cel mai probabil provine din diverse surse, a mai explicat expertul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un stil de viaţă sedentar creşte riscul de depresie în cazul adolescenţilor

Mituri despre depresie în care mulţi oameni cred

Cum poţi testa dacă suferi de depresie

Depresia, boala care te condamnă să suferi în tăcere

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase