Home » D:News » Noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Se deschid mall-urile dar cu anumite restricții

Noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Se deschid mall-urile dar cu anumite restricții

Noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Se deschid mall-urile dar cu anumite restricții
Credit foto: Pixabay
Publicat: 09.06.2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare după 15 iunie.

„Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante sau locuri de joacă, va fi posibilă redeschiderea grădinițelor și creșelor private”, a spus șeful statului.

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut smenificativ, dar nici scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxarea, adică unele restricții care sunt acum în vigoare nu vor mai fi după 15 iunie”, a anunțat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, după 15 iunie se vor putea redechide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

„Vor fi posibile evenimente private, nu publice, private, cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 30 de persoane dacă evenimentele sunt în itnerior și 50 dacă vor acea loc în extrerior”, a mai anunțat șeful statului.

El a mai spuc că, „pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor avea de mers la lucru și în perioada vacanței, va fi posibilă, nu obligatori, dar posibilă, redeschiderea afterschool-urilor, grăinițelor și creșelor private, va fi pos redeschiderea sălillor de fitness, dar cu respectarea unor norme foarte stricte”.

Președintele României a anunțat și că, având în vedere că începe sezonul estival, va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea normelor sanitare.

În ce condiții nu vor mai sta în izolare românii care se întorc din străinătate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că românii care se întorc din străinătate nu vor mai fi obligați să stea în izolare la domiciliu dacă statele de unde vin au o rată mică de îmbolnăviri raportată la un milion de locuitori. ”Nu se califică Italia, Spania, Franța sau Belgia”, a precizat el.

”Măsuri de izolare la domiciliu au ocupat un spațiu destul de lung în analiza noastră. Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele din aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem și noi să lucrăm. Lucrurile vor fi mai relaxate cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este de sub 5 cazuri la un milion de locuitori”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că, deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se regăsescu mulți români.

”Ca dau doar exemple, nu se califică Italia, Spania, Franța. Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obicetiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul UE și acolo unde lucrule se scjimbă vom acționa imediat și noi”, a mai spus șeful statului, potrivit Mediafax.

Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că se impune prelungirea stării de alertă având în vedere că numărul cazurilor nu a scăzut semnificativ.

„Având în vedere că nu avem o scădere seminificativă a numărului de cazuri noi, faptul că și ultimul weekend de relaxare s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri, se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Purtarea măștii, distanțarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari trebuie respectate. Masurile restrictive propuse vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare. Mă adresez parlamentarilor care trebuie sa ia în dezbatere aceasta prelungirea a stării de alertă. Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar adcă sprijiniți guvernul atunci putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (…) Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase