Home » D:News » Cel mai avansat submarin nuclear al Rusiei a devenit operaţional. Cum arată

Cel mai avansat submarin nuclear al Rusiei a devenit operaţional. Cum arată

Cel mai avansat submarin nuclear al Rusiei a devenit operaţional. Cum arată
Submarin din clasa Borei / Credit foto: Profimedia
Publicat: 15.06.2020

Cel mai avansat submarin cu propulsie nucleară al Rusiei a devenit operaţional într-o perioadă de creștere a tensiunilor între Moscova și Occident privind controlul armelor.

GALERIE FOTO

Submarinul Kniaz Vladimir (Prințul Vladimir), conceput pentru a transporta rachete nucleare intercontinentale Bulava, a intrat vineri în flota maritimă militară.

Anunțul vine pe fondul unor tensiuni cu puterile occidentale privind chestiunea Ucrainei și al temerilor privind accelerea cursei înarmării după suspendarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), potrivit Reuters.

Submarinul din clasa Borei-A (Boreas) este numit după conducătorul medieval al Rusiei Kievene, teritoriul Ucrainei de azi din care va apărea ulterior statul rus.

Primul model 955A din clasa Borei este unul dintre elementele centrale ale planurilor președintelui Valdimir Putin de a moderniza flota nucleară.

Rușii lansează submarinul nuclear pe fondul încetării tratatelor privind controlul armamentului

Demarat la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice, proiectul submarinului Borei a fost întârziat mult timp din cauza lipsei fondurilor și a eșecurilor din timpul testării rachetelor Bulava.

În 2 august 2019, Rusia a anunțat, „la inițiativă americană, că încetează validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de către Uniunea Sovietica și SUA privind lichidarea rachetelor cu rază intermediară”. Anunțul venea după ce, începând cu 2 februarie 2019, SUA și-a anunțat suspendarea participării la INF.

Semnat în 1987 de SUA și URSS, tratatul INF interzicea rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanță cuprinsă între 500 si 5.500 de kilometri.

Ultimul tratat important privind controlul armelor nucleare, dintre cele două state, denumit Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (START), urmează să expire în 2021.

Vă recomandăm să citiți și:

Trump vrea spargătoare de gheață nucleare

Apelul Chinei către administraţia Donald Trump pentru a nu relua testele nucleare

Ţările care au cheltuit cei mai mulţi bani pe arme nucleare anul trecut

Un război nuclear limitat ar putea duce la reducerea producţiei agricole pentru decenii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase