Home » D:News » Trump vrea spargătoare de gheață nucleare

Trump vrea spargătoare de gheață nucleare

Publicat: 12.06.2020

Președintele vrea analizarea posibilității construirii unor spărgătoare de gheață care să folosească energie nucleară.

GALERIE FOTO

Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un memorandum în care cere mai multor instituții aflate în subordinea sa să analizeze posibilitatea construirii/cumpărării unor spărgătoare de gheață alimentate de energie nucleară, notează The Drive.

Analiștii militari notează faptul că Garda de Coastă dispune de o flotă de spărgătoare de gheață foarte mică, care are nevoie de extindere și îmbunătățire. Anul trecut, acest departament a reușit să primească finanțarea necesară pentru a-și comanda un nou spărgător de gheață după un deceniu.

Documentul semnat de către Donald Trump prevede o colaborare între Departamentul Securității Naționale, Secretarul Apărării, Secretarul Marinei și Secretarul Energiei. Aceste instituții vor colabora pentru a elabora un studiu care să stabilească dacă flota de spărgătoare de gheață este echipată corespunzător. De asemenea, respectivul studiu va trebuie să includă și echipamentul, surse energie și arme, care trebuie amplasat pe viitoarele nave.

O nouă cursă a înarmării

Departamentele și comandanții care sunt menționați în acest memorandum au obligația de a realiza un necesar al armamentului defensiv, dar și o estimare a costurilor asociate achiziționării, amplasării și întreținerii acestuia.

„Acest studiu va evalua, de asemenea, armamentul defensiv adecvat pentru apărarea împotriva amenințărilor concurenților apropiați și potențialul propulsiei nucleare”, apare scris în documentul semnat de către Trump.

Specialiștii notează faptul că spărgătoarele de gheață alimentate de energie nucleară au avantajul de a nu fi dependente de alimentarea cu combustibil. În plus, aceste vase ar putea opera pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Creșterea capabilităților de navigare ar putea duce la o creștere a prezenței militare în Arctica, analiștii explică faptul că topirea calotei glaciare duce la apariția unor noi căi de navigație și, în cele din urmă, accesul la resurse de sub apă.

Militarii și experții în geopolitică explică faptul că o creștere a prezenței armate americane în regiune va crește pericolul confruntărilor cu navele rusești. Probabil din această cauză memorandumul a pus accentul pe înarmarea acestor distrugătoare de gheață.

Citește și:

Apelul Chinei către administraţia Donald Trump pentru a nu relua testele nucleare

Motivul pentru care Donald Trump a fost dus de Secret Service într-un buncăr

Donald Trump ameninţă reţelele de socializare online. Președintele SUA a primit avertisment de la Twitter

Trump a elaborat un proiect pentru mineritul pe Lună

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase