Home » D:News » Franța își închide cea mai veche centrală nucleară. Francois Hollande a promis închiderea sa în urmă cu nouă ani

Franța își închide cea mai veche centrală nucleară. Francois Hollande a promis închiderea sa în urmă cu nouă ani

Publicat: 30.06.2020

Cea mai veche centrală nucleară a Franței a fost închisă marți, 30 iunie, după patru decenii de funcționare, spre încântarea activiștilor de mediu care avertizează de mult timp asupra riscurilor de contaminare. Însă, mulți se tem pentru economia locală.

GALERIE FOTO

Centrala Fessenheim a fost inaugurată în 1977 și a depășit deja cu trei ani durata de viață anticipată de 40 de ani. Centrala nucleară a devenit o țintă pentru activiștii de mediu după catastrofa de la Fukushima din Japonia în 2011.

În ciuda unei promisiuni de a închide centrala, făcută la acea vreme de președintele francez Francois Hollande, abia în 2018 succesorul său Emmanuel Macron a dat unda verde finală.

Administrate de compania de stat EDF, unul dintre cele două reactoare ale centralei Fessenheim a fost închis în februarie 2020. Cu o zi înainte de închiderea sa, activiști de la organizația de mediu Greenpeace au intrat forțat în centrală pentru a solicita închiderea sa completă, potrivit Reuters.

Cea mai veche centrală nucleară a Franței a fost închisă

Al doilea reactor a fost dezactivat marți, 30 iunie. Însă, vor mai trece câteva luni bune până când reactoarele se vor răci îndeajuns de mult încât combustibilul din interior să poate fi înlăturat.

Acel proces ar trebui să fie finalizat până în 2023, iar centrala va fi complet dezmembrată până în 2040.

„Sperăm, mai presus de toate, să fim ultimele victime ale acestei campanii împotriva energiei nucleare”, a spus Anne Laszlo, reprezentantul sindicatului Fessenheim. Ca urmare a închiderii centralei, în jur de 150 de familii vor pleca vara aceasta din comunitatea de 2.500 de locuitori din regiunea Alsacia.

Însă, vor urma și mai multe familii. Este nevoie de doar 294 de persoane pentru procesul de înlăturare a combustibilului și în jur de 60 de oameni pentru dezmembrarea finală.

La sfârșitul lui 2017, Fessenheim avea peste 1.000 de angajați.

În anii 1990 și 2000, mai multe incidente au avut loc la Fessenheim, inclusiv un incident electric, crăpături în capacul reactorului, o eroare chimică, poluare a apei, o scurgere de combustibil și o contaminare a muncitorilor. Din fericire, incidentul din urmă nu a fost letal.

Franța este cel mai mare consumator de energie nucleară din lume

Fără Fessenheim, Franța va mai avea încă 56 de reactoare cu apă sub presiune (PWR) la 18 centrale nucleare care generează în jur de 70% din electricitatea totală a țării. Doar SUA are mai multe reactoare, anume 98. Însă, Franța este cel mai mare consumator de energie nucleară din lume, scrie The Guardian.

În ianuarie, Guvernul francez a anunțat că va mai închide încă 12 reactoare care se apropie sau care au depășit deja limita de 40 de ani până în 2035. Până atunci, energia nucleară ar trebui să mai reprezinte doar 50% din consumul energetic al țării.

De asemenea, primarul Claude Brender a condamnat închiderea centralei nucleare, despre care a spus că a ajutat la crearea unei „insule de prosperitate” într-o regiune de altfel săracă a Alsaciei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Acuzații grave legate de activitatea unui laborator nuclear al SUA

Cursa pentru secretele nucleare ale Germaniei naziste

Cât costă, de fapt, un submarin nuclear?

Un război nuclear limitat ar putea duce la reducerea producţiei agricole pentru decenii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase