Home » Istorie » Cursa pentru secretele nucleare ale Germaniei naziste

Cursa pentru secretele nucleare ale Germaniei naziste

Cursa pentru secretele nucleare ale Germaniei naziste
Credit foto: Profimedia
Publicat: 27.06.2020

Aliații aveau rapoarte care indicau că Germania nazistă era aproape de realizarea unor bombe nucleare.

Cele două războaie mondiale au dovedit faptul că conflictele armate sunt câștigate de soldații care sunt bine pregătiți și echipați, astfel, cercetătorii au reușit să devină o parte importantă a acestor evenimente. În cel de Al Doilea Război Mondial, Aliații au primit informații care indicau faptul că Germania construia bombe atomice, notează History.

Armele nucleare reprezentau doar o parte din Wunderwaffen, armele minune, la care ar fi lucrat cercetătorii naziști, dar, cu siguranță, erau cele mai fezabile, după cum au dovedit atacurile americane asupra Japoniei.

Naziștii strâng un grup de cercetători a căror sarcină e să producă o armă nucleară

În anul 1938, cercetătorii germani au reușit să descopere fuziunea nucleară, iar pentru a profita de acest avans științific naziștii au decis să realizeze stocuri de uraniu și să creeze un grup de lucru. În fruntea acestui grup care ar fi trebuit să producă o armă nucleară s-a aflat Werner Karl Heisenberg, câ,tigător al premiului Nobel pentru activitatea sa în domeniul fizicii cuantice.

Pentru a avea o informații precise dar și pentru a împiedica eforturile cercetătorilor naziști de a construi un dispozitiv nuclear, SUA a decis organizarea unui grup format din agenți de contrainformații și oameni de știință.

Misiunea a fost clasificată sub numele de „Alsos”, iar unitatea nou-creată a fost supranumită „Lightning A” și pusă sub comanda colonelului Boris T. Pash. Acest militar coordonat eforturile de securitate ale Proiectului Manhattan și chiar a descoperit un grup de spioni sovietici interesați de aflarea secretelor armelor nucleare.

Primele misiuni ale unității conduse de către Pash au avut loc în Franța și Italia, iar acolo au capturat și interogat o serie de cercetători care au făcut parte din programul științific militar ale Reichului. Interogatoriile acestor cercetători au condus spre concluzia că naziștii nu erau aproape de obținerea unei arme nucleare. Totuși, americanii încă nu aveau dovezi concrete care să susțină aceste concluzii.

Operation Big

În data de 22 aprilie 1945, unitatea condusă de către Pash a pătruns pe teritoriul german, fiind sprijinită de o mică forță militară. Această escortă formată din patru Jeep-uri, două mașini blindate și echipamente militare capturate de la adversari a avut de înfruntat unități militare formate din recruții care au făcut parte din Tineretul Hitlerist.

Într-o peșteră din apropierea orașului Heidelberg, din sudul Germaniei, membrii Lightning A au descoperit un laborator cu un reactor nuclear funcțional.  După descoperirea instalației, membrii unității au decis să o distrugă și să meargă în căutarea cercetătorilor.

reactor nuclear
Credit foto: Profimedia

În data de 24 aprilie, unitatea a descoperit o fabrică de textile care a fost transformată în laborator de studii nucleare, dar și 25 de cercetători care realizau experimente acolo. În urma interogatoriilor aceștia mărturisit faptul că rezultatele cercetărilor lor nu au fost distruse și că au fost ascunse într-un loc în care nimeni nu ar fi căutat sau mai bine zis nu ar fi vrut să caute:  un rezervor de colectare a dejecțiilor umane.

În cele din urmă documentele au fost recuperate, iar perchezițiile au dus la descoperirea unui stoc de uraniu și de apă grea, o formă de apă în care există un număr mai mare de atomi de hidrogen.

„Premiul cel mare”: Heisenberg

Membrii unității au reușit să identifice chiar și biroul lui Heisenberg, cel care conducea cercetările legate de construirea armelor atomice. Acesta însă părăsise fabrica cu două săptămâni înainte se sosirea americanilor și se alăturase familiei sale în Munții Bavariei.

Colonelul Pash a decis să continue „vânătoarea” fizicianului și a plecat spre Munții Bavariei, dat fiind faptul că unul dintre podurile pe care trebuiau să le traverseze a fost aruncat în aer, unitatea și-a continuat drumul pe jos.

În data de doi mai, după o serie de confruntări cu un pluton SS și după ce a interogat o serie de locuitori, colonelul a aflat, în data de 2 mai, că Heisenberg se ascundea într-o cabană de pe munte cu familia sa.

În cele din urmă, cercetătorii au fost duși la o casă sigură din Anglia: Farm Hall, iar acolo au dezvăluit că prin munca lor au încercat să zădărnicească eforturile naziste de obținere a armelor nucleare.

Citește și:

Planuri secrete ale naziştilor în Al Doilea Război Mondial: labirintul subteran unde construiau arme nucleare

Planul lui Adolf Hitler de construire a unei bombe atomice a eşuat din cauza scufundării navei ce transporta ingredientul cheie

”Operaţiunea Gunnerside”, misiunea care i-a împiedicat pe nazişti să fabrice prima bombă atomică – FOTO

Culisele ”Proiectului Manhattan” prin care americanii au pus capăt celui de al Doilea Război Mondial. Unul dintre inventatori a murit chiar în timpul experimentelor

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase