Home » D:News » Cărbunele a atins un „punct culminant” și nu mai are sens din punct de vedere financiar

Cărbunele a atins un „punct culminant” și nu mai are sens din punct de vedere financiar

Cărbunele a atins un „punct culminant” și nu mai are sens din punct de vedere financiar
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 05.07.2020

Energia regenerabilă, precum cea eoliană sau solară, este deja mult mai ieftină de construit decât este continuarea funcționării a 40% dintre centralele pe cărbune de pe glob, potrivit unei noi analize.

Un nou raport a analizat cum ar putea lumea să elimine progresiv cel mai poluant combustibil fosil în timpul recuperării economice de pe urma pandemiei de coronavirus. Un grup de experți a concluzionat că deja cărbunele a ajuns la un „punct financiar culminant”. Așadar, nu mai poate concura pe majoritatea piețelor.

Autorii raportului estimează că o treime din centralele pe cărbune din lume generează costuri mai mari de funcționare decât prețul lucrărilor de construcție pentru noi surse de energie regenerabilă.

Consumul de cărbune a atins un „punct financiar culminant”

Această cifră va ajunge la 73% din centralele pe cărbune de pe glob până în 2024, arată analiza experților. Raportul a mai descoperit că înlocuirea până în 2022 a întregii flote de centrale pe cărbune cu energie curată ar putea fi făcută la un preț avantajos pentru economia globală.

„O tranziție mai rapidă de la cărbune la energie curată este în mâinile noastre. Noi am arătat cum putem gestiona acea tranziție astfel încât să economisim bani pentru consumatorii de electricitate din întreaga lume în timp ce contribuim la o tranziție corectă pentru muncitori și comunități”, a spus Paul Bodnar, directorul general al organizației care a produs raportul.

Acordul de la Paris din 2015 reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și îndeamnă țările să limiteze încălzirea globală la mai puțin de 2 grade Celsius. Acordul a stabilit o creștere mai prudentă de 1,5 grade Celsius.

Consumul global de cărbune trebuie să scadă cu 80% până în 2030

Pentru atingerea acestui scop, Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) a explicat că consumul global de cărbune va trebui să scadă cu 80% sub nivelurile din 2010 până în 2030.

Analiza experților a concluzionat că 81% din flota Uniunii Europene de centrale pe cărbune deja nu mai este competitivă în ziua de azi. Asta înseamnă că centralele nu ar mai funcționa fără susținerea din partea statelor.

În China, estimarea se situează undeva la 43% momentan, însă va ajunge la 100% în următorii cinci ani.

Centralele pe cărbune vor deveni în curând depășite

Raportul nu a luat în considerare impactul cărbunelui asupra mediului și a economiei, potrivit Science Alert.

„Centralele pe cărbune se vor confrunta rapid cu obsolescență economică. Închiderea centralelor pe cărbune și înlocuirea acestora cu alternative mai ieftine nu doar va economisi banii consumatorilor, dar va juca un rol major în recuperarea economică viitoare”, a spus Matt Gray, directorul general al Carbon Tracker Initiative.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marea Britanie funcționează de două luni fără cărbune. Energia regenerabilă scoate din joc combustibilii fosili

Cărbunele care a ars în Siberia a stat la baza uneia dintre cele mai mari extincții din istorie

Emisiile globale de carbon generate de sectorul electric, cea mai mare scădere din ultimele trei decenii

Anul în care Germania va renunţa definitiv la centralele electrice pe bază de cărbune

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase