Home » D:News » Marea Britanie funcționează de două luni fără cărbune. Energia regenerabilă scoate din joc combustibilii fosili

Marea Britanie funcționează de două luni fără cărbune. Energia regenerabilă scoate din joc combustibilii fosili

Marea Britanie funcționează de două luni fără cărbune. Energia regenerabilă scoate din joc combustibilii fosili
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 12.06.2020

Marea Britanie tocmai a atins un obiectiv important. Țara a rezistat două luni fără să ardă cărbune pentru a genera energie electrică.  

În urmă cu zece ani, în jur de 40% din energia electrică a țării provenea de pe urma arderii de cărbune. Pandemia de coronavirus a avut un rol, însă nu unul principal.

Atunci când Marea Britanie a intrat în carantină, cererea pentru electricitate a scăzut. Rețeaua Electrică Națională (National Grid) a reacționat și a închis toate centralele electrice.

Marea Britanie funcționează de două luni fără cărbune

Doar patru centrale pe cărbune mai rămâneau la acel moment, iar acestea au fost primele închise.

Ultimul generator pe cărbune a fost scos din sistem la miezul nopții la data de 9 aprilie. De atunci, nicio altă cantitate de cărbune nu a mai fost arsă pentru energie electrică.

Perioada curentă fără cărbune doboară recordul anterior de 18 zile, 6 ore și 10 minute care a fost stabilit în iunie anul trecut.

Energia regenerabilă poate scoate din joc combustibilii fosili

Acest obiectiv important arată cât de dramatică a fost transformarea sistemului energetic în ultimii ani. Faptul că țara nu are nevoie să folosească cărbune se datorează investițiilor masive în energia regenerabilă din ultimii zece ani.

Două exemple ilustrează cât de mult s-au schimbat rețelele energetice din Marea Britanie.

În urmă cu zece ani, doar 3% din electricitatea țării era generată de energie solară și eoliană, despre care mulți oameni au crezut că vor fi doar distracții costisitoare, potrivit BBC.

Însă, Marea Britanie are acum cea mai mare industrie eoliană offshore din lume, precum și cel mai mare parc eolian, aflat în Yorkshire.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De la energie regenerabilă la reformularea genurilor. Tendinţele definitorii ale deceniului doi din secolul XXI

O nouă sursă de energie regenerabilă, obţinută prim mixarea apelor dulci-sărate disponibile la vărsarea râurilor în mare

Până în 2020, energia regenerabilă va fi mult mai ieftină decât cea obţinută din combustibilii fosili

Tesla a lansat un sistem gigant de baterii pentru a stoca energia regenerabilă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase