Home » D:News » Oamenii nu realizează că o aluniţă poate fi mult mai periculoasă decât o tumoră la stomac

Oamenii nu realizează că o aluniţă poate fi mult mai periculoasă decât o tumoră la stomac

Oamenii nu realizează că o aluniţă poate fi mult mai periculoasă decât o tumoră la stomac
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 05.07.2020

Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat, a spus Prof. dr. Olga Simionescu, la Marius Tucă Show.

Prof. dr. Olga Simionescu, şefa secţiei de dermatologie a Spitalului Colentina, a vorbit la Marius Tucă Show despre lucrurile care pe fondul epidemiei par să fi trecut în planul secund, mai exact despre pericolele expunerii la soare, despre examinarea corectă a aluniţelor, dar şi despre faptul că dermatologia nu înseamnă – aşa cum este percepută de multă ori – doar injectare şi frumuseţe.

Dimpotrivă, înseamnă 4.000 de boli foarte grave.

„La copii, protecţia este obligatorie. Pâna la 18 ani nu trebuie să se ardă. Copilaşii trebuie să se protejeze cu echipamente de neopren, pălărie, ochelari de soare. (…) Până la 6 luni nu e bine să fie expus la soare copilul. După 6 luni trebuie expus gradual, pentru că nu şi-a desăvârşit pigmentul”, a spus medicul.

Cum trebuie să se protejeze copilaşii

În ce privește aluniţele, Prof. dr. Olga Simionescu a spus că sunt de două feluri: congenitale şi dobândite: „Noi trebuie să dezbrăcăm pacientul şi să îi stabilim profilul clinic. Îi analizăm tipul de piele şi apoi facem o analiză cu un dermatoscop. Rolul dermatoscopiei este acela de a preveni exciziile nenecesare, dar şi de a salva vieţi. Omul trebuie să se lase analizat. S-a constatat că biopsia incizională nu influenţează prognosticul. Operaţia de melanom constă într-o incizie prin care se scoate aluniţa şi o închizi la loc. (…) Trebuie făcută o analiză cu 13 parametri. Să i se dea un nume, un coeficient. E o geamandură, te duci până acolo – îţi salvează viaţa, treci de ea – e un pericol mare. Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat”, potrivit Mediafax.

Sursele artificiale de ultraviolete sunt agenţi carinogenetici

În ce privește mersul la solar şi sursele artificiale de ultraviolet, medicul susține că oamenii merg la solar „ca să arate că au un statut social”.

„Sursele artificiale de ultraviolete au fost definite de OMS ca agenţi carinogenetici umani, inductori de cancere. (…) Eram într-un salon şi am stat 30 de minute să văd ce se întâmplă la şedinţele de bronzare. A stat o domnişoară 30 de minute, mi se pare o doză criminală şi a ieşit roşie ca racul. (…) Românii sunt internauţi şi tinerii citesc pe Internet şi se informează. Cred că nu ne putem lupta cu modelele culturale”, a spus Olga Simionescu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase