Home » D:News » Absolvenților din 2020 le va fi mai greu să-și găsească de lucru. Ce recomandă specialiștii în resurse umane

Absolvenților din 2020 le va fi mai greu să-și găsească de lucru. Ce recomandă specialiștii în resurse umane

Absolvenților din 2020 le va fi mai greu să-și găsească de lucru. Ce recomandă specialiștii în resurse umane
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 06.07.2020

Specialiștii în resurse umane spun că absolvenții din acest an care își caută de lucru vor avea o sarcină mai dificilă. Aceștia le recomandă tinerilor să nu aștepte oferta perfectă, ci să își găsească un prim loc de muncă, iar în timp să își caute altul, mai bine plătit.

Daniela are 23 de ani şi a terminat anul acesta masterul la Facultatea de Istorie. Ea a studiat un semestru în străinătate, în cadrul programului Erasmus. Vorbeşte bine engleză şi franceză şi dorea să fie profesor la o şcoală privată, dar visul i s-a năruit de când s-au închis şcolile.

„Am vrut să aleg jobul care să fie din aria vocaţională, din aria vocaţiilor mele, dar fix acolo nu s-a mai putut pentru că s-au închis şcolile”, spune Daniela.

Care sunt cei mai norocoşi absolvenţi

Cei mai norocoşi absolvenţi sunt cei care termină o facultate de informatică sau Politehnica. Și în timp de epidemie, un tânăr care se angajează în domeniul IT poate avea un salariu de început de 4.000 de lei. Absolvenţii altor domenii pot să se aştepte la început la un salariu de maximum 2.800 de lei.

„Toţi tinerii absolvenţi care intră acum în jocul căutărilor unui loc de muncă vor avea o sarcină mai dificilă decât de obicei”, consideră Raluca Pârvu, specialist în resurse umane, potrivit Mediafax.

Ce recomandă specialiștii în resurse umane

„Recomandăm candidaţilor să urmărească nu doar oferta salarială, ci şi stabilitatea angajatorului şi posibilităţile de dezvoltare profesională. Va fi mai uşor pentru ei să găsească un prim loc de muncă, după care eventual să caute un altul de mai bună factură, cu un salariu mai mare decât să stea şi să aştepte oferta perfectă”, a mai spus Raluca Pârvu.

Anul trecut, în România au absolvit studiile superioare aproximativ 83 de mii de studenţi.

Rata angajării a scăzut cu 60% în timpul epidemiei şi 40% dintre contractele semnate au fost îngheţate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase