Home » D:News » „Tuburile de lavă” de pe Marte sunt îndeajuns de mari pentru a adăposti baze planetare

„Tuburile de lavă” de pe Marte sunt îndeajuns de mari pentru a adăposti baze planetare

Sursa foto: ESA
Publicat: 23.08.2020

Pentru a stabili o bază pe Marte, coloniștii vor fi forțați să supraviețuiască în condiții extrem de dure și sub atacul constant al radiației cosmice. Astfel încât să reușească, vor fi nevoiți să se ascundă în subteran, în grote numite „tuburi de lavă”.

Oamenii de știință au sugerat de mult timp că ascunderea în aceste grote ar putea fi cheia construirii unor baze lunare sau marțiene sigure.

Până acum, cercetătorii știau foarte puține despre aceste „tuburi”. Mulțumită cercetărilor publicate în jurnalul Earth-Science Reviews, oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană (ESA) și alte universități susțin că aceste peșteri sunt cel mai probabil destul de mari pentru a adăposti baze marțiene funcționale.

Peșteri suficient de mari pentru viitoarele colonii marțiene

Potrivit cercetărilor, „tuburile de lavă” de pe Marte și Lună sunt mult mai mari decât cele de pe Pământ, suficient de mari încât viitoarele colonii sau baze de cercetare să fie ascunse în siguranță acolo.

Oamenii de știință au comparat semnele de colaps subteran pe fiecare dintre suprafețele celor trei lumi cu mărimea „tuburilor de lavă” cunoscute de pe Terra. Din moment ce prăbușirile de pe Planeta Roșie erau mai mari, cercetătorii au concluzionat că și „tuburile” erau mai mari.

Cercetătorii cred că „tuburile” de pe Marte sunt surprinzător de stabile

În ciuda dimensiunii lor, cercetătorii cred că „tuburile” sunt surprinzător de stabile, însemnând că viitorii coloniști nu vor trebui să se îngrijoreze că structurile vor cădea peste ei, potrivit Futurism.

„Tuburile de lavă ar putea oferi adăposturi stabile și sigure față de radiația solară și cosmică, precum și impacturile cu micrometeoriți, evenimente care au loc des pe suprafețele corpurilor planetare”, a explicat cercetătorul Francesco Sauro, de la ESA. „Mai mult, au un potențial ridicat de a oferi un mediu în care temperaturile nu variază între zi și noapte”, a mai adăugat Sauro.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii spun că valuri imense de nisip se mișcă pe suprafața lui Marte

Pe cine trebuie să informeze mai întâi NASA dacă Perseverance găsește forme de viață pe Marte

De câți oameni va avea nevoie o colonie pe Marte?

Noi dovezi ale prezenţei râurilor pe Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase