Home » Știință » Astronomii spun că valuri imense de nisip se mișcă pe suprafața lui Marte

Astronomii spun că valuri imense de nisip se mișcă pe suprafața lui Marte

Publicat: 01.08.2020

Oamenii de știință au descoperit dovezi care arată că valuri imense de nisip, numite deseori „mega-ondulații”, se mișcă încet pe suprafața planetei Marte.

Astfel de dune de nisip nu sunt prezente doar pe Marte, acestea putând fi găsite și în deșerturile de pe Pământ. Însă dunele de nisip colosale ale Planetei Roșii, care s-ar fi format în urmă cu sute de mii de ani, ar putea fi un semn că vânturile de pe Marte sunt mult mai puternice decât s-a crezut inițial.

În cadrul unui studiu publicat în Journal of Geophysical Research: Planets, cercetătorii sugerează că „mega-ondulațiile” s-ar putea deplasa datorită interacțiunii dintre granulele mici și mari de nisip, astfel producând mișcare.

Noile cercetări contrazic modelele atmosferice actuale

Noile cercetări contrazic modelele atmosferice curente care sugerează în mare că vânturile de pe Marte nu pot fi destul de puternice încât să miște aceste structuri imense de nisip. Cu alte cuvinte, o atmosferă subțire ar permite apariția vânturilor surprinzător de puternice.

Folosind imagini surprinse de Mars Reconnaissance Orbiter, echipa internațională de oameni de știință a analizat mai îndeaproape structurile.

Cercetătorii au crezut anterior că aceste structuri de pe Planeta Roșie s-au format pentru prima oară în urmă cu mult timp, atunci când atmosfera subțire a permis producerea vânturilor mult mai puternice, iar acum erau staționare.

Veste proastă pentru viitorii astronauți care vor vizita Marte

Totuși, spre surprinderea lor, oamenii de știință au descoperit că „mega-ondulațiile” chiar se mișcă, însă cu o viteză de aproape 10 centimetri în fiecare an de pe Pământ. Potrivit Futurism, asta înseamnă că sunt la fel de rapide precum „mega-ondulațiile” din deșertul Lut din Iran.

Așadar, vânturile ar putea fi puternice, în ciuda atmosferei lui Marte. Asta este o veste proastă pentru astronauții viitori care vor vizita Planeta Roșie, pentru că astfel de condiții ar putea deranja habitatele și panourile solare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De câți oameni va avea nevoie o colonie pe Marte?

Atmosfera lui Marte se scurge. Noile imagini publicate de NASA îi pot strica planurile lui Elon Musk

Noi dovezi ale prezenţei râurilor pe Marte

Marte a avut cel puţin două depozite antice de apă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase